Prigozjin sier han vil stille som presidentkandidat i 2024 – i Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12/03/2023 | 12:15

Lederen for den russiske Wagner-gruppen, Jevgenij Pigozhin, har politiske ambisjoner.

Det sier han i en ny video som har blitt delt på Wagner-gruppens sosiale medier.

– Nå vil det komme en veldig viktig uttalelse som vil overraske alle russere og hele verden. Jeg kommer ut som politiker. (…) Akkurat nå har jeg politiske ambisjoner når jeg ser på alt rundt meg. Jeg har bestemt meg for å stille som presidentkandidat i 2024, sier Perigozhin.

– Til stillingen som president i Ukraina, la han til etter en kort pause.

Russeren sa at han forventet at hans motstandere ville være nåværende president Volodymyr Zelenskyj og hans forgjenger i embetet, Petro Porosjenko.

– Hvis jeg vinner valget og blir president i Ukraina, vil alt gå bra. Da vil granater bli overflødige, sier Wagner-lederen.

De siste månedene har det vært spekulert i om den kontroversielle Wagner-lederen hadde et ønske om å gå inn i politikken – og kanskje til og med utfordre Vladimir Putin som russisk president, skriver dansk TV 2.

Anton Herashchenko, rådgiver for den ukrainske innenriksministeren, tolker Perigozhins nye video i den sammenheng.

– Prigozhin sier at han vil stille som presidentkandidat i Ukraina i 2024. Den uttalelsen er ment å avlede oppmerksomheten fra hans politiske ambisjoner i Russland, der han drømmer om å komme til makten og potensielt være Putins erstatter, skriver han på Twitter.

I 2024 vil det i tillegg til valget i Ukraina også være presidentvalg i Russland.

Avviser å møte Putin: – Vi vil ha seier

mest lest