Nytt stygt børsfall: Tror det kan falle 40 prosent

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15/03/2023 | 16:41

Oslo Børs falt hele 3,74 prosent onsdag. Det er frykt for banksektoren som fortsetter. Onsdag var falt Credit Suisse nesten 30 prosent.

Ved børsstart i USA fortsetter nedgangen. Dow Jones er ned 1,6 prosent etter noen minutter.

Sjeføkonomi Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets sier han ikke blir overrasket om børsen faller 40 prosent fra dagens nivå.

– Hver gang vi har en nedgang i markedet, noe som skjer omtrent hvert femte år, så detter børsen med 40–50 prosent over en periode. Jeg blir ikke overrasket om børsen vil falle med 40 prosent fra nivået den ligger på nå, sier Harald Magnus Andreassen til Nettavisen.

Men han balanseres av sjefsøkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen er ikke veldig bekymret.

– Hovedindeksen på Oslo Børs vil komme seg opp igjen. Jeg har ingen tro på at dette er noen begynnende finanskrise, sier han og forventer «store rentekutt, og kanskje en halvering av renten både i USA og i Europa.»

Han mener inflasjonsfrykten er sterkt overdrevet.

– Reallønnen har gått ned over hele verden. Det er ikke lønninger som driver inflasjonen. Dessuten gjør teknologien at mange priser faller som for eksempel på elbil. Også matvarepriser, fraktpriser og drivstoffpriser faller, sier han.

Men det som holder seg godt er prisen å gull. I skrivende øyeblikk ligger den på 1929 USD per unse, en oppgang på 1 prosent.

INP inne på Stortinget i ny måling: – Har endelig knust glasstaket!

mest lest