Domfelte gjennomførte ikke pålagt narkotikaprogram med domstolkontroll: Brøt vilkår for “betinget dom”

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 19. mars 2023 | 12:50

Nå må nærmest hele den betingede fengselsstraffen på to år og to måneder sones i fengsel. 

Bakgrunn
«Hussain» (46) ble ved Trøndelag tingretts dom av 3. mars 2022 dømt til fengsel i tre år og to måneder. To år og to måneder av straffen ble gjort betinget, under forutsetning av et narkotikaprogram, som ble etterfulgt med domstolkontroll avviklet i prøvetiden. 

Narkotikaprogrammet ble påbegynt 28. august 2022. Hovedmålet er selvfølgelig at de domfelte, her «Hussain», skal avstå og holde seg totalt avholdende fra illegale rusmidler og alkohol. Det er også en betingelse at det skjer en positiv utvikling innenfor fullførelsen av programmet. 

Etter dommen, har «Hussain» ikke møtt til fastsatte avtaler med Kriminalomsorgen. I tillegg, har «Hussain» via sin saksbehandler gitt beskjed om at han ikke kunne møte som følge av at han var for ruset. 

Kriminalomsorgens vilkår 

  • Jevnlige oppmøter med friomsorgskontoret. 
  • Ruskontroll i form av rusprøver. 
  • Følge opp tilbud om behandling/oppfølging. 
  • Følge opp ansvarsområde. 
  • Følge opp tilbud om arbeidstiltak/skole/dagaktivitet. 

«Hussain» møtte ikke til behandlingsforberedende samtaler ved gjentatte anledninger til de institusjonene han er henvist til. Behandlingspersonalet oppnådde ei heller telefonisk kontakt med «Hussain». 

Fakta
Dersom domfelte, her «Hussain», grovt eller gjentatte ganger bryter konkrete bestemte bestemmelser relatert til ovennevnte, kan retten ved dom beslutte at straff helt eller delvis skal sones i sin helhet, jf. straffelovens § 37 første ledd.  

«Hussain» ønsket ikke å avgi forklaring i rettsmøtet i Trøndelag tingrett (i slutten av februar 2023), bortsett fra å svare på spørsmål fra sin forsvarer, advokat Øyvind Bratlien.  

Rettens vurdering
iNyheter gjengir litt og kortfattet noe av tingrettsdommer, Kristin Rognan, sin vurdering og avgjørelsen i sakens anledning.  

«Retten legger til grunn at domfelte i begrenset grad har medvirket i programmet, og at han ikke har brukt mye tid på straffegjennomføringen. Det har vært flere avvik og brudd som både hver for seg og samlet er alvorlige. Domfelte har ikke avholdt fra å ruse seg. Retten kan ikke se at domfelte har hatt vilje til å leve rusfritt slik som narkotikaprogrammet forutsetter, og han har således brutt grunnleggende vilkår. Han har avgitt tre positive rusprøver. Han har i tillegg erkjent rusinntak ved fire anledninger. Han har møtt til noen avtaler, men andelen fravær i perioden har vært større. Han har unnlatt å møte til rusbehandling. Han har unnlatt å møte til rusbehandling. Han har heller ikke møtt til avtalte ansvarsgruppemøter». 

Dom
Etter en samlet vurdering kom retten frem til at ett år og elleve måneder av den betingede delen av den tidligere tingrettsdommen skal fullbyrdes. Den gjenstående delen av den betingede av straffen på tre måneder bortfaller. 

iNyheter kontaktet «Hussain» sin advokat, Øyvind Bratlien, med følgende spørsmål: 

– Vil/er nærværende dom fra tingretten anket videre? 

– Har du som advokat en kommentar til denne rettsavgjørelsen? 

Advokat, Øyvind Bratlien, svarer iNyheter følgende: 

– Jeg har ikke noen kommentar til det nå.  

Straffet kona for å snakke med en annen mann – nå er barna i Irak (+)

mest lest