Tidligere ambassadør er kritisk til norsk utenrikspolitikk: – Vi er for aktive

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19/03/2023 | 20:13

«Den beste utenrikspolitikk, er at ingen utenrikspolitikk have,» skal Bjørnstjerne Bjørnson en gang ha sagt.

Det står i kontrast til hvordan norsk utenrikspolitikk faktisk har utviklet seg, mener tidligere ambassadør Carl Schiøtz Wibye.

– I Norge har vi mer utenrikspolitikk per capita enn noe annet land, sier Wibye. – Alle er «eksperter».

Wibye kommer med uttalelsene i en podkast på iNyheter.

Les også: Lurås #10 med Carl S. Wibye: Islamister, diplomatiet, Saudi-Arabia, Iran, Egypt, Balkan, taqiyya, Brorskapet, Europas og Norges fremtid

Han mener den norske iveren etter å engasjere seg i andre land har gått for langt. Flere av de såkalte fredsprosessene Norge har vært involvert i har gått fullstendig galt. Noen har vært «katastrofer» sier Wiborg og nevner Sri Lanka og Sør-Sudan som eksempler. Heller ikke Oslo-prosessen gikk bra.

Wibye mener det kun er til det gode at norske diplomater er i kontakt med sin utenlandske kollegaer, også fra land vi ellers ønsker å ta avstand fra, som Iran og Russland. Men han sier det er noen annet med politiske kontakter. Da innebærer en kontakt fra en norsk utenrikspolitiker opp mot for eksempel en iransk motpart eller Taliban, en form for anerkjennelser.

– Samtidig bryr de seg overhodet ikke om hva lille Norge mener, sier Wibye.

Han mener norske politikere overvurderer den betydning Norge har.

Bistand og korrupsjon

Wibye er også kritisk til mye av bistanden som gis og hevder korrupsjonsnivået nesten uunngåelig er skyhøyt. Vi bidrar til korrupsjon i disse mottakerlandene. Wibye sier han selv bevisst har forsøkt å holde seg unna bistandsfeltet mens han jobbet i UD, nettopp av den grunn.

Han kommer imidlertid med en interessant observasjon. Han mener befolkningen i Norge har et ansvar ved å støtte opp rundt 1-prosent målet i bistanden. Dermed er det et betydelig beløp (over 40 milliarder i året) som MÅ brukes.

Man sender derfor penger ut nærmest for «å bli kvitt dem» De går til Gates Foundation, Hillary Clintons prosjekter, FN, NGO-er. At pengene brukes til noe fornuftig blir underordnet, hevder den tidligere ambassadøren.

Wibye er også bokaktuell med «Midtøsten midt i blant oss».

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Tidligere ambassadør mener kirken «heier fram islam»: – Det er til å gråte av

mest lest