Børsene faller – gull og Bitcoin stiger

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20. mars 2023 | 09:14

Kollapsen i storbanken Credit Suisse og to mindre banker i USA har skapt frykt i markeden. Mandag var det nye fall i Asia. Det ventet å fortsette i Europa og USA.

– Det som er sikkert er at det vil være ringvirkninger fra Credit Suisse-kjøpet til obligasjons- og aksjemarkedet, og vi vet ennå ikke hvor stor eksponering internasjonale og regionale banker har, sier Dickie Wong i Kingston Securities til Bloomberg.

Man spørs seg nå hva sentralbankene gjør med rentene. De har steget kraftig de siste måneden angivelig for å bremse inflasjonen. Samtidig er det høyere renter som reduserer verdien på papirene noen banker har som sikerhet. Dermed er deres solvens i tvil.

– Gitt den prekære situasjonen som har oppstått kan det tenkes at styringsrenten vil bli holdt i ro. Med andre ord kan rentetoppen i USA nå være nådd. ECB derimot hevet nylig rentene med 0,5 prosent, men understreket at de er beredt til å justere sin strategi om nødvendig, sier analytiker i Nordnet, Roger Berntsen til Finansavisen.

Han venter et fall på Oslo Børs mandag på ca. 1,7 prosent.

Men fallet i aksjemarkedet, fører til økt pris på gull og også krypto for å bevare verdi. I handelen mandag morgen passerer gullprisen 2000 dollar per unse. Noen snakker om at tidligere all-time high på nær 2100 dollar snart blir slått.

Stiger gjør også Bitcoin, som handles til 28.000 dollar i morgentimene. For noen måneder siden var prisen nede i 16.000. Det er imidlertid fortsatt langt opp til toppnivåene fra november 2021 på 67.000 dollar.

Lurås #6 med Hans Eirik Olav – Pengetrykking, Bobler, Bank, Federal Reserve, Gull, Bitcoin

mest lest