Lars Gule blir omtalt som «antisemitt» i ny bok: – Jeg synes ikke det er greit

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22/03/2023 | 22:19

– Jeg synes ikke det er greit å bli omtalt som antisemitt, sier Lars Gule til Klassekampen.

iNyheter har i en serie artikler satt fokus på Lars Gules forbrytelser i 1977 og hvordan han i norsk offentlighet har blitt rehabilitert. Men også professor og religionshistorier Torkel Brekke, har viet plass til Lars Gule i sin nye bok «Ingen er uskyldig – Antisemittisme på venstresida».

I boken prøver Brekke å vise hvordan enkelte miljøer på norsk venstreside «har dyrket konspirasjonsteorier om jøder og hvordan deler av norsk fagbevegelse anvender det han kaller «en retorikk med antisemittisk preg»,» skriver Klassekampen.

– Vi har god oversikt over antisemittismen i de høyreradikale miljøene, men nå er det på tide at vi også tar de antijødiske holdningene på venstresida alvorlig, slik man for eksempel har gjort i Tyskland, sa Brekke til Klassekampen sist fredag.

En av de som omtales som «antisemitt» er Lars Gule. Gule er styremedlem i BDS Norge-bevegelsen som blant annet tar til orde for boikott av Israel. Han har vært ansatt ved Oslomet i en årrekke. Fra 2000-05 var han generalsekretær i Human-Etisk Forbund (HEF).

I 1977 ble han arrestert i Libanon med 800 gram sprengstoff i sekken. Gule skulle til Israel for å sprenge en bombe.

Les også: Terroristen som ble medieyndling og leder for Human-Etisk Forbund: Den fulle historien om forbrytelsene til Lars Gule (+)

Les også: Lars Gule om sine terrorplaner i Israel: «Ikke var rare saken» – «betydningsløs» (+)

Les også: Lars Gule støttet «væpnet revolusjon» og mente motstandere skulle bli «likvidert»

I boka til Brekke blir Gule trukket frem som et eksempel på hvordan synet på Israel og sionismen på ytre venstre «kan flyte over i antisemittisme».

Lars Gule reagerer kraftig. Han mener boka lider under store metodiske svakheter.

– Brekke har for eksempel ikke snakket med flere av dem han skriver om, og han forholder seg svært selektivt til faglitteraturen på feltet. Etter mitt syn er hovedtesene i boka uholdbare faglig sett, raser han til Klassekampen.

Gule mener videre at en stor svakhet ved Brekkes argumentasjon er at han ikke benytter en tydelig definisjon av antisemittisme.

Brekke mener det er legitimt å kritisere Israels framferd på Vestbredden, men om man derimot «hevder at Israel er en stat uten berettigelse, har man trådt over ei grense».

– Tanken om at Israel er en stat som ikke har rett til å eksistere, er vel noe du har forfektet, Gule? spør Klassekampen

– Ja, og det jeg har sagt, er at Israel ikke bør eksistere som en jødisk og sionistisk stat. Det er fordi det er et kolonialistisk og rasistisk prosjekt som ikke kan forsvares, svarer Gule.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Derfor skriver vi om Lars Gule

mest lest