Mener lederlønnen i Equinor er hinsides: – Får altfor godt betalt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24/03/2023 | 06:22

Konsernsjef i Equinor Anders Opedal nærmer seg 20 millioner kroner i lønn. Det går frem av årsrapporten som selskapet presenterte torsdag.

Opedal hadde en lønnsvekst fra 18,1 millioner kroner i 2021 til 19.6 millioner kroner i 2022.

Høye olje- og gasspriser bidro til et rekordresultat for selskapet i fjor, med justert driftsresultat på 74,9 milliarder dollar. I 2021 var tilsvarende tall 33,7 milliarder dollar.

Lønnsveksten til toppsjefen i Statoil/Equinor har over ti år vært hele 41,4 prosent, skriver Klassekampen.

I LO-toppen, som nå forbereder årets mellomoppgjør som starter mandag, mener de at sjefslønnen i det statseide olje- og energiselskapet har passert nivået som kan kalles «moderat».

– 19-20 millioner er et hinsides lønnsnivå. Når noen har 20 millioner i lønn, vil en prosentvis få et økende gap. Her må lederne og styrene innta en moderasjonslinje, sier Are Tomasgard som sitter i LO-ledelsen.

Tomasgard viser til at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har sendt en tydelig beskjed til selskap som staten er eier i at ham forvente moderasjon.

– Staten skal ikke være ledende. Næringsministeren er forbilledlig. Her må lederne lytte, sier Tomasgard.

Han påpeker at Equinor er et av flere selskap der norske toppledere får altfor godt betalt.

Les også: Oljefond-sjefen har gått hardt ut mot økende lederlønninger – har selv 6,87 millioner kroner i lønn

Tomasgard viser til at mange energiselskap i dag har gode resultater, som følge av høye energipriser etter Russlands invasjon av Ukraina.

– Det handler i stor grad om en superprofitt. Om lønnsøkningen eller bonus er koblet til den superprofitten som er i energimarkedet, er vi sterkt kritiske til det. Markedet er manipulert av Russland. Ingen skal berike seg på det, enten det er ledere eller andre, sier han.

Rikk Høistad Sjøberg er talsperson for finansiell kommunikasjon i Equinor. Hun sier til Klassekampen at bonusen for 2022 er tilknyttet resultat og prestasjoner innenfor fem områder: trygghet, sikring og bærekraft, mennesker og organisasjon, drift, marked og økonomi.

Sjøberg poengtere at Equinor skal ha konkurransedyktige vilkår, men vise måtehold og ikke være lønnsledene i de markedene de opererer i.

Jobbet i Folketrygdfondet mot høye lederlønninger: Nå håver hun inn millioner på styrehonorar

mest lest