Pro-iranske styrker i Syria advarer USA

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25/03/2023 | 06:34

President Joe Biden sier at USA «ikke søker konflikt med Iran», men vil svare «kraftig» på angrep på amerikanske styrker i Syria.

Pro-iranske styrker i Syria har sagt at de vil svare ytterligere på amerikanske luftangrep på deres stillinger, etter missil- og droneangrep i Syria de siste 24 timene.

Det amerikanske luftangrep har drept og såret flere soldater, heter det i en uttalelse fra den iranske rådgivende komiteen i Syria.

– Vi har kapasitet til å svare hvis våre baser og styrker i Syria blir rammet, heter det i uttalelsen.

På fredag kveld rapporterte fra to syriske aktivistgrupper om en ny bølge av amerikanske luftangrep mot det østlige Syria, som rammet stillinger til Iran-støttede militser, etter at raketter ble avfyrt mot baser i Syria som huser amerikanske tropper, ifølge Aljazeera.

Ifølge amerikanske tjenestemenn ble det lansert to samtidige angrep mot amerikanske styrker i Syria på fredag. En amerikansk kontraktør ble skadet i rakettangrepet på Conoco-anlegget.

Omtrent samtidig ble flere droner skutt opp mot Green Village basen, der amerikanske tropper er basert. Alle unntatt en av dronene ble skutt ned, og det var ingen amerikanske skader der, sa de annonyme tjenestemennene som snakket med nyhetsbyrået Associated Press.

USAs president Joe Biden sa fredag at USA vil reagere «kraftig» for å beskytte sitt personell etter at de tidligere på dagen angrep syriske områder som brukes av grupper tilknyttet Irans revolusjonsgarde.

De amerikanske luftangrepene ble lansert etter et angrep på torsdag av en iranskprodusert drone som drepte en amerikansk kontraktør, skadet en annen og såret fem amerikanske tropper på deres base nordøst i Syria.

– USA søker ikke konflikt med Iran, sa Biden i Ottawa i Canada, der han er på statsbesøk. Men han sa at USA var beredt til «å handle kraftfullt for å beskytte vårt folk». Det var akkurat det som skjedde i går kveld.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa at dronen som traff den USA-ledede koalisjonsbasen nær den nordøstlige syriske byen Hassakeh på torsdag var av iransk opprinnelse, selv om han ikke ga noe bevis.

Ifølge en forsvarsrepresentant ble de amerikanske angrepene utført av F-15-jagerfly som traff tre steder, alle i nærheten av Deir ez-Zour, en region øst i Syria.

Aktivistgruppen Deir Ezzor 24, som dekker nyheter i provinsen, sier at de amerikanske angrepene drepte fire mennesker og såret en rekke andre, inkludert irakere.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), sier at det amerikanske angrepet drepte 11 iranskstøttede krigere – seks ved et våpendepot i Harabesh-området i byen Deir ez-Zour og fem andre ved militærposter nær byene al-Mayadeen og al-Boukamal.

Tre raketter ble avfyrt tidligere på fredag mot oljefeltet al-Omar i Deir ez-Zour der amerikanske tropper befinner seg, som en gjengjeldelse for de amerikanske luftangrepene, ifølge SOHR.

Deir Ezzor 24 og SOHR har ifølge Aljazeera ingen detaljer om hvorvidt den nye bølgen av angrep fredag kveld på byen Deir ez-Zour påførte noen tap.

Associated Press kunne ikke uavhengig bekrefte aktivistrapportene. Iran og Syria anerkjente ikke angrepene.

Charles Lister, direktør for «Syria and Countering Terrorism and Extremism ved Middle East Institute» – en tankesmie basert i Washington DC, tvitret på fredag at Iran-støttede grupper hadde lansert «nesten-koordinerte angrep på amerikanske stillinger i det østlige Syria».

Missil- og droneangrep i Syria, mellom Iran-støttede grupper og USA, kommer samtidig som Saudi-Arabia og Iran har jobbet for å gjenåpne ambassader i hverandres land.

Raketter avfyrt mot amerikansk militærbase: – Vi er forberedt på å handle kraftfullt

mest lest