Selbekk: – Det er bare islam som har en voldsmann som religionsstifter

Avatar photo
Publisert 26/03/2023 | 13:58

I en podkast i serien «Lurås» var Vebjørn Selbekk nylig gjest. Selbekk ble for alvor kjent da han som redaktør av den kristne avisa Magazinet i 2006 publiserte faksimiler av Muhammed-tegningen som satte i gang karikaturstriden i Danmark, og som spredde seg til flere land.

Selbekk fikk en rekke drapstrusler mot seg og kom under beskyttelse av PST. Han har siden vært en norsk forkjemper for ytringsfrihet og har skiftet standpunkt om blasfemilovgiving, som han tidligere støttet.

I podkasten deler Selbekk også sitt syn på islam. Tro kan brukes på en destruktiv måte, men det kan også brukes på en positiv måte, mener han.

Vi skal ikke glemme alle uhyrlighetene som også er begått av kristne i kristendommens navn, sier Selbekk innledningsvis. Det er begått «grusomheter» og «systematisk understrykkelse» i kristendommens navn

Men det er noen spesielle utfordringer med islam.

– Islam står i en særstilling blant verdensreligionene i dette at man har en.. Det er ingen andre verdensreligioner som har en krigsherre, en krigens mann og en voldsmann som religionsstifter. Og dette er historiske fakta.

– Muhammed var en krigen, en som kommanderte hærer, en som beordret massedrap og henrettelser av fanger.

Det er de islamske kildene selv som forteller fra hans egen samtid, sier Selbekk som mener islam i de etterfølgende tiår etter Muhammed også ble spredd med vold.

– Det er en sverdets religion. Og det er en særutfordring med islam.

Lurås mener på sin side islam har beholdt flere «genuint troende» enn de fleste andre religion og er preget av større «selvhevdelse» og av mer vold brukt i sin første ekspansive fase og at dette er en «utfordring».

Selbekk mener IS og Al-Qaida som sier at de bare følger profeten Muhammeds eksempel, har et poeng. Man kan finne slike eksempler fra de islamske kildene og det «profeten selv drev på med».

Dette blir dermed også et problem i vestlige samfunn når muslimer reagerer med vold mot ytringer som krenker islam, mener Selbekk som også understreker at Muhammed var en «kompleks karakter» som også hadde andre sider.

Muslimer har dermed et valg om hvilken inspirasjon de vil velge.

Men om islamske samfunn, sier Selbekk dette:

Jo, mer islamsk et samfunn blir, jo mer vold blir det det. Det finnes land som har koranen som sin grunnlov, og det er mange land der det er forbundet med dødsstraff å skifte religion. Og dette er mainstream islam i det islamske verden, sier Selbekk under diskusjonen om muligheten for «reform» innen islam og det å følge mer nestekjærlige og fredelige delere av Muhammeds budskap.

«Hadde ikke vold vært en del av islam, hadde ikke Muhammed vunnet fram,» konkluderer Lurås som karakteriserer Muhammed som «en meget dyktig politisk leder».

– Han var den første som klarte å samle den arabiske halvøy og de ulike stammene.

Hele podkasten kan sees og høres her.

Vebjørn Selbekk om sin kristne tro: – Ja, jeg tror på bibelen. På «hele pakka»

mest lest