Zelenskyj: Ingen Ukraina-offensiv uten flere våpen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26/03/2023 | 05:06

President Volodymyr Zelenskyj har sagt at Ukrainas motoffensiv mot Russland ikke kan starte før vestlige allierte sender mer militær støtte.

Han fortalte en japansk avis at han ikke ville sende sine tropper til frontlinjene uten flere stridsvogner, artilleri og Himars rakettkastere.

I et intervju med Yomiuri Shimbun sa han at situasjonen i Øst-Ukraina «ikke var god».

– Vi venter på at ammunisjon skal komme fra våre partnere, sa Zelenskyj.

Og da han ble spurt om den forventede motoffensiven, sa han:

– Vi kan ikke starte ennå, vi kan ikke sende våre modige soldater til frontlinjen uten stridsvogner, artilleri og langdistanseraketter.

– Hvis du har den politiske viljen, kan du finne en måte å hjelpe oss på. Vi er i krig og kan ikke vente, la han til.

Det har i noen uker vært snakk om at Ukraina har satt i gang en våroffensiv mot russiske styrker. Ukrainske kommandanter har antydet at det kan være nært forestående. Oleksandr Syrskyi, sjef for Ukrainas bakkestyrker, sa denne uken at det kan komme «veldig snart».

Noen analytikere sier ifølge BBC at Ukrainas militære snakker opp ideen om en motoffensiv for å ødelegge sine russiske kolleger. De vil at russiske kommandanter skal spre sine styrker tynt langs frontlinjene, klare for ethvert angrep, i stedet for å konsentrere dem på bestemte steder, for eksempel den østlige byen Bakhmut.

Andre analytikere tror en motoffensiv er mulig snart. USA-basert tankesmie, Institute for the Study of War, antydet i forrige uke at Russlands egen offensiv potensielt mister momentum og konkluderte: «Ukraina er derfor godt posisjonert for å gjenvinne initiativet og lansere motoffensiver i kritiske sektorer av den nåværende frontlinjen.»

Zelenskyj: Ukrainas fremtid avhenger av å stoppe russiske styrker i Bakhmut

mest lest