NATO kaller Russlands atomretorikk «farlig og uansvarlig»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27/03/2023 | 03:21

NATO har kritisert Vladimir Putin for det de kalte hans «farlige og uansvarlige» atomretorikk etter at den russiske presidenten kunngjorde at de vil stasjonere taktiske atomvåpen i Belarus.

Putin sa lørdag at utplasseringen ligner på trekk fra USA, som lagrer slike våpen i baser over hele Belgia, Tyskland, Italia, Nederland og Tyrkia – en analogi vestlige allierte kalt «misvisende».

– NATO er årvåken, og vi følger situasjonen nøye. Vi har ikke sett noen endringer i Russlands kjernefysiske holdning som vil føre til at vi justerer vår egen, sier NATO-talsperson Oana Lungescu i en uttalelse til CNN søndag.

– Russlands referanse til NATOs kjernefysiske deling er totalt misvisende, fortsatte Lungescu, med henvisning til Putins påstander om at hans trekk bare ville speile vestlige nasjoner.

EUs utenrikspolitiske sjef fordømte også Putins kunngjøring.

– Russiske atomvåpen i Belarus vil bety en uansvarlig eskalering og trussel mot europeisk sikkerhet.  Belarus kan fortsatt stoppe det, det er deres valg, sier Josep Borrell, som er EUs toppdiplomat, på Twitter. «EU står klar til å svare med ytterligere sanksjoner.»

Ukraina sier de ønsker et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å motvirke Russlands «kjernefysiske utpressing».

– Ukraina forventer effektive tiltak for å motvirke Kremls kjernefysiske utpressing fra Storbritannia, Kina, USA og Frankrike, sa det ukrainske utenriksdepartementet søndag, ifølge Aljazeera.

– Vi krever at et ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd umiddelbart innkalles for dette formålet, la det til.

Lørdag kunngjorde Putin at Russland vil stasjonere taktiske atomvåpen i nabolandet og allierte Belarus «uten å bryte våre internasjonale avtaler om kjernefysisk ikke-spredning».

Militærsjef om den ukrainske byen Avdiivka: – Blir utslettet fra jordens overflate

mest lest