Går mot kald mars måned: 2 grader under «normalt»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28/03/2023 | 12:46

I 2022 var mars rimelig varm, den sjuende varmeste siden målingene begynte. Det ga klimalobbyistene mye å snakke om i mediene.

I år har de måtte peke på Sør-Europa for å finne varmt nok vær til å underbygge tesen om katastrofal global oppvarming.

For mars tegner å bli kald for Norges del.

– Per nå ser Norge ut til å havne omkring 2 grader under normalen for mars, skriver Meteorologene på Twitter. Fasiten blir klar på mandag.

Men nattens temperatur var iskald mange steder. Det var ned mot og under 30 minus enkelte seted på indre Østland men også i Finnmark. Det er rekord.

Målestasjonen på Drevsjø i Engerdal viste 30,6 minusgrader. Leirflaten i Gudbrandsdalen målte 30,3 Stasjonen i Sihccajavri i Finnmark viste 30,8 natt til 28. mars.

Men forsker Ketil Tunheim ved avdeling for klimatjenester ved Meteorologisk institutt påpeker at mars kan være veldig kald og at årest måling trolig bare er den 40nde kaldeste siden 1900.

Og mars i 2001, 2006, 2013 og 2018 var visstnok enda kaldere enn det vi opplever i år.

– Det er naturlig at det svinger fra år til år. Men så ser vi over tid at det varierer rundt en normal. Det er mindre sannsynleg med en så kaldt mars nå som for 30–40 år sidan, sier Tunheim til NRK som mener det (forventede) varmere været følger klimaendringene skapt av CO2.

Ny runde med snø i Sør-Norge

 

mest lest