Mener Grønlands Torg må pyntes med halvmåner og stjerner: – Hvor fint hadde det ikke vært for Oslos muslimer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. mars 2023 | 06:14

Grønlands Torg, bør i en måneds tid, pyntes med tusener av lys, «Gledelig ramadan», halvmåner og stjerner – symboler som er vakre og meningsfulle både for muslimer og andre, mener Victoria Åsne Kinsella.

Hun er journalist og samfunnsdebattant med Bachelorgrad i antropologi.

– Hvor fint hadde det ikke vært for Oslos muslimer, rundt 10 % av byens befolkning, å ha noe like vakkert å samles om som de nå har fått i London. Og for resten av befolkningen å få ta del i denne magien, skriver Kinsella i Utrop.

Hun peker på West End-området av London som pyntet til ramadan for første gang.

Dekorasjonene består blant annet av en stor lysdekorasjon med ordlyden «Happy Ramadan» og 30 000 ytterligere små og store lys.

Kinsella mener det er politisk vilje i Oslo til å gjøre det samme.

– Slik kunne byrådet også vise at Oslo dyrker multikulturalitet og multireligiøsitet på en måte som slår teoretiske løfter om at Oslo skal være en inkluderende by, skriver hun.

Et annet eksempel eksempel Kinsella trekker frem på fin inkludering, var da statsminister Jonas Gahr Støre nylig la ut et kort Facebook-innlegg der han ønsker muslimer «Ramadan Kareem» – en god ramadan.

– Han uttalte samtidig at «ramadan understreker grunnleggende verdier som omsorg, solidaritet og sosial godhet». Og det er viktig at han får frem hvor sammenfallende verdiene i kristendommen og islam er, skriver antropologen.

Kinsella mener hvis Støre skal delta i id-feiringen denne gang, bør han utelate ekstremisme og rasisme fra talen.

– Det kommer på avisenes forsider, som en negativ konnotasjon til festen. I enkelte sammenhenger kan det bidra til mer polarisering, skriver hun.

Kinsella roser også Canadas statsminister Justin Trudeau, for hans talte ved ettårsmarkeringen for «et av de verste islamofobiske terrorangrepene i Canada noensinne».

– Han begynte med «salam alaykum» og sier også «i dag er vi alle muslimer i Canada». Det er inkludering på et nivå vi ikke ser så mye til i Norge, mener Kinsella.

Hun stiller spørsmål om Norge kunne ha godt av å ta et større oppgjør med islamofobisk terror?

– La i alle fall oss ikke-muslimer få ta del i ramadans vakre symbolikk og se om vi kan forholde oss til islam på en mer ukomplisert måte. Og hvis du føler at dette er en trussel mot tradisjonell norsk kultur: ta inn skjønnheten fra bildene fra London og tenk litt over om det ikke kanskje er plass til begge deler i Norge, avslutter Kinsella med i leserinlegget i Utrop.

Støre-familien vil ha eget hus ut av bevaringsplan

mest lest