Zelenskyj: – Vi vil aldri tilgi. Vi vil straffe enhver gjerningsmann

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 31/03/2023 | 10:24

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj markerer årsdagen for frigjøringen av den ukrainske byen Bucha.

– Bucha. 33 dager med okkupasjon. Mer enn 1400 døde, inkludert 37 barn. Mer enn 175 mennesker ble funnet i massegraver og torturkamre. 9000 russiske krigsforbrytelser. For 365 dager siden ble det en fri ukrainsk by igjen. Et symbol på okkupasjonshærens grusomheter. Vi vil aldri tilgi. Vi vil straffe enhver lovbryter, skriver han på Instagram, og med en melding på Telegram.

Frigjøringen av Bucha for et år siden er «et symbol på at Ukraina er i stand til å vinne denne krigen». Det opplyser Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj torsdag kveld.

Frigjøringen avslørte både massegraver og gater fulle av døde sivile.

Artikkelen fortsetter.

I 28 dager levde folk i Bucha uten strøm, vann, varme og kommunikasjon, og lagde mat i hagene sine på ved. Foto: Wikimedia/Lisens

Men mens de fleste i Bucha i dag tror på seier, advarer en ukrainsk-ortodoks prest om at det kan ta generasjoner før innbyggerne blir friske, skriver The Guardian, som har besøkt byen.

– Det er lett å bygge murer, men det er mye vanskeligere å gjenoppbygge en såret sjel, sier Andriy Holovin til avisen.

Russland angrep byen Zaporizhzhya og omegn med raketter fredag morgen.

Dette ifølge militæradministrasjonen i Zaporizhzhya-regionen, skriver Kyiv Independent.

– Flere sivile anlegg ble skadet. Det brøt ut brann i en privatbolig på grunn av angrepet, ifølge den regionale administrasjonen.

I løpet av de siste 24 timene har Russland avfyrt 11 missiler, fire luftangrep og 43 MLRS-angrep mot Ukraina, opplyser generalstaben i Ukrainas væpnede styrker i sin siste oppdatering.

mest lest