Tøff oppvekst: INP-lederen bodde «ute i skogen» i tre måneder som 15-åring

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. april 2023 | 19:46

Vokste opp med i et alkoholisert hjem med en voldelig stefar.

Owe Ingemann Waltherzøe har stiftet et politisk parti så sent som i 2020. Nå spås Industri- og næringspartiet (INP) en mulig plass på Stortinget i 2025.

Partiformannen selv stilte nylig opp i sitt første podkast-intervju noensinne. Det var her på iNyheter. Han «holdt ut» i nesten to timer. Mot slutten av samtalen kom vi også inn på Owes oppvekst.

Artikkelen fortsetter.

Waltherzøe klarte seg godt og jobber nå i Nordsjøen der han er konserntillitsvalgt i Equinor. Men i hans unge år, var det vanskelig. Dette er også partilederen åpen om på INPs egen hjemmeside.

Owe ble født i Oslo i 12. august 1963, som 8-åring flyttet han tet lite tettsted utenfor Kristiansand etter at hans far døde i en ulykke i 1971.

En stefar kom da inn i bildet. I podkasten forteller han om en situasjon de hadde lite penger – til alt annet en rødvin. Moren sydde klærne til barna fra de stoffene de måtte ha, og de både så rart ut og luktet ikke som andre barn. Det innebar «mye juling». Ute måtte man jo forsøke å forsvare det man kom fra.

Stefaren slo.

De flyttet til Langesund i Nedre Telemark da Owe var 13 år. Stefaren ville ha barna ut av huset før de var 16 år – da måtte de klare seg selv.

Owe dro til Porsgrunn allerede som 15-åring, samme sommeren han fylte 16. Han fikk jobb i en jernvareforretning. Men han hadde ikke noe sted å bo – eller råd til det. Derfor bodde han ute i skogen. Men det oppdaget de på butikken jo til slutt.

Han fikk seg hybel i Porsgrunn.

Det var ikke penger i familien til utdannelse. Etterhvert kom Owe inn på smelteverket til Elkem. Han jobbet seg opp, og som 26-åring begynte han på ingeniør-utdannelsen.

Waltherzøe hadde tre søsken, en er nå død. Det var Morten, som Owe var verge for etter Morten ramlet ned i lasterommet på en båt da han var 17 år – og ble hjerneskadd.

Owe Ingemann Waltherzøe er en partileder med en bakgrunn litt utenom det vanlige.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Waltherzøe med knusende dom over LO: – Vi har tillitsvalgte som omtrent aldri har vært i arbeidslivet

 

mest lest