Christian Borch hardt ut mot «ubegripelige» dialekter i NRK: Mener Lars Os bedriver «uhindret narsissistisk egotripp»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. april 2023 | 18:06

Tidligere NRK-profil Christian Borch (78) er snart ute med boka «Bak kulissene. Minner fra et liv i journalistikkens skarpe ende».

Han slipper i den forbindelse noen smakebiter til pressen. Et av dem er kritikken han kommer med av dialektbruken. Og det er spesielt en mann han har latt seg irritere over. USA-korrespondent Lars Os.

Borch er kritisk til at NRK har tillatt programledere og andre å bruke egne dialekter på lufta.

Dagsrevy-kollega Ingerid Stenvold fikk i sin tillatelse å bruke målselvdialekta si som nyhetsanker. Tidligere var regelen å bruke normert bokmål eller nynorsk. Borch mener avgjørelsen om Stenvold var som at et «saktegående jordskjelv» var utløst, skriver Journalisten.no.

Kort tid før Stenvold ble ansatt hadde Borch vært med på å be kringkastingssjefen innskjerpe språkreglene og bevare totalforbud mot dialekter, skriver han.

Borch mener dialekten til nåværende USA-korrespondent Lars Os er det mest outrerte eksemplet. Borck beskriver ifølge Journalisten Os som «en fotograf som jeg forstår ble korrespondent i USA på grunn av covid».

«Han snakker en dialekt som er spesiell inntil det ubegripelige. Spørreordene i hans verden er kven, kessen, kesst og keffer. Hyggelig for folk i bygda når han sier det, vil jeg tro. Men hva med resten av nasjonens seere og lyttere?»

Borch viser til at Os har uttalt til Aftenposten at seerne «må bli vant til det. Da slipper jeg å inngå for mange kompromiss.»

«Fyren ser for ramme alvor ut til å mene at verden får se til å ta seg sammen for å tekkes ham – sånn at han skal slippe å måtte inngå kompromisser. Ideen om at han som formidlende journalist bør sørge for det stikk motsatte, ser overhodet ikke ut til å ha falt ham inn. Det virkelig tankevekkende er at NRK lar dette skje. Kanskje nye utlysninger bør ta det inn i teksten, for eksempel: ‘Stillingen åpner uante muligheter for uhindret narsissistisk egotripp’», skriver den tidligere NRK-journalisten.

– Trist å høre

Journalisten har spurt Lars Os om kommentar. Han skriver i en e-post:

– Det er jo trist å høre at Christian Borch synes bruken av dialekt er en narsissistisk egotripp, for jeg har stor respekt for hans journalistiske karriere. Men han skal selvsagt få lov til å mene det.

Os har forøvrig varslet at han reiser hjem fra USA denne sommeren.

Har kuttet ut NRK

Borch skriver at han ikke har sett norske fjernsynsnyheter overhode siden den dagen han gikk ut av NRK.

«[…] ikke debattprogrammer, ikke aktualitetsprogrammer, ikke så mye som fem sekunder til sammen. Spør meg ikke hvorfor. Det har bare blitt sånn.»

NRKs indoktrineringskvern går aldri tom

mest lest