Makroekspert kritiserer Norges Banks kronesalg: – Bør minske salget omgående

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. april 2023 | 08:54

Hittil i år har kronen svekket seg med nesten ni prosent mot dollaren og blitt nær 12 prosent mindre verdt mot Euroen.

Tirsdag svekket den norske kronen seg ytterligere mot euro, dollar og svenske kroner.

Fra mandag til tirsdag ble euroen rundt ti øre dyrere, mens dollaren ble om lag 15 øre dyrere. Onsdag morgen handles én euro for 11,71 kroner og en dollar handles for 10,67 kroner.

Makroekspert Andreas S. Larsen mener Norges Banks milliardsalg av kroner har svekket kronekursen kraftig.

– De bør minske salget av kroner omgående for å unngå ytterligere salgspress, sier Andreas Steno Larsen, grunnlegger av analyseselskapet Steno Research og tidligere sjefstrateg i Nordea, til DN.

Hver ukedag veksler Norges Bank store summer på vegne staten. Bakgrunnen er at inntektene fra petroleumsvirksomheten kommer i både kroner og valuta. De brukes i kroner for å dekke underskuddet på statsbudsjettet, eller spares i valuta i Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet.

Les også: Mener regjeringen svekker kronen: Milliardene renner ut fra Norge

Larsen forteller til DN at han ser ingen gode grunner til at Norges Bank selger kroner for såpass store summer som den gjør, og mener at størrelsen på salgene har bidratt til å svekke kronen.

– Det bør på ingen måte overstige én milliard kroner daglig, men Norges Bank selger fortsatt langt mer. Det svekker kronen mekanisk, sier han.

Sentralbanken selger 0,6 prosent av det daglige markedsvolumet, som ligger på rundt 250 milliarder kroner, ifølge Larsen.

– Realistisk hadde kronen vært 10 til 15 prosent sterkere enn ved nyttår om Norges Bank ikke hadde solgt kroner. De har svekket kursen så mye. Det er ingen annen vesentlig årsak til at kursen svekkes, slår han fast.

mest lest