Listhaug: – Like viktig å kjempe for frihet nå som for 50 år siden

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. april 2023 | 15:15

Det er 50 år siden Anders Lange stiftet Fremskrittspartiets forgjenger. Listhaug understreket i dagens landsmøtetale at behovet for et parti som vektlegger «frihet» er like stort da som nå.

Det var mye snakk om demokrati vs. diktatur i Listhaugs tale. Hun mente verden nå trues av Kina, Putin og andre udemokratiskke regimer. Og ordet «frihet» ble brukt flere ganger enn undertegnede klarte å telle. Hun sa flere ganger at det var like viktige å kjempe for frihet nå som for 50 år siden.

Listhaug ga klar beskjed om at FrP var en garantisk for et sterkt norsk forsvar, fortsatt olje.- og gassproduksjon (så lenge verden bruker det) og ga klar beskjed til Høyre om at en ny EU-debatt, var helt feil steg å ta.

– Vi trenger ikke mer overstyring fra Brussel, vi trenger mindre, sa hun.

I familie- og barnepolitikken var det også valgfrihet som var mantraet. Både når det gjelder uttak av fødselspermisjon og private barnehager.

Hun tok også opp utviklingen av vold og mobbing i norske skoler mot elever så vel som lærere. Man må gi lærerne makten tilbake i klasserommet, sa hun.

Hun fikk mest applaus da hun kritiserte UD for å «dulle med terrorister» med henvisning til invitasjonen av Taliban i 2022. I Norge aksepterer vi ikke undertrykking av jenter og kvinner, hevdet hun.

Hun kom også inn på innvandring og demografi. Vi må stille krav til de som kommer. Og hun mente FrP – gjennom sine advarsler – var ansvarlig for at det hadde gått bedre i Norge enn i Sverige.

– Den store migrasjonen kan ikke fortsette i same tempo. Vi må lære av Sverige, og sette bremsene på, sa hun og la til at «vi har allltid hatt rett» og at FrP ikke hadde noe å skamme seg over.

FrP ble stiftet fordi folk var «luta lei av en altoppslukende stat». Og staten hadde fortsatt å vokse, mens folk blir fattigere.

Vi har ikke tenkt til å gi oss, sa hun. Folk må få beholde mer av det de tjener.

Hun oppfordret lokalpolitikere i partiet til å tenke på samme måte i kommunene. Og folk i distriktene må bestemme mer selv, ikke fra politikere sentralt.

Hun mente videre av klimapolitikk ble brukt som «skalkeskjul for å drive sosialistisk politikk».

– Ordet klima utløser sugerør i statskassen, sa hun med henvisning til blant annet batterifabrikker.

For FrP er det viktigste å få ned klimautslippene globalt, sa hun, ikke å få klapp på skuldrene fra klimaaktivister og media.

mest lest