Forsvarskommisjonen: – Det er alvor

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. mai 2023 | 10:00

Anbefaler vesentlig styrking av forsvarsevnen.

Onsdag formiddag la Forsvarskommisjonen frem sin rapport. Utvalget ble oppnevnt i desember 2021 og har vært ledet av tidligere justisminister Knut Storberget.

Utvalget tegner et bilde av et endret trusselbilde og nye utfordringer for Norge. Forholdet til Russland er dårligere – og angrepet på Ukraina har ført til et paradigmeskifte. Som konsekvens må Forsvaret ruste opp og hele samfunnet settes i en ny form for beredskap, mener utvalget.

I utvalget har samtlige stortingspartier hatt plass, i tillegg til akademikere, LO, Forsvaret, politiet og næringslivet.

Kommisjonen foreslår en umiddelbar styrking av forsvarsbudsjettet på 30 milliarder kroner – pluss 40 milliarder i året til sikkerhet, forsvar og beredskap over 10 år.

– Kommisjonens vurdering er at vår forsvarsevne ikke svarer til den sikkerhetssituasjonen vi befinner oss i i dag. Og langt mindre til det utfordringsbildet som vi ser er under utvikling, sier Knut Storberget, som har ledet kommisjonen siden desember 2021.

«Det er alvor», skriver han i en kronikk i VG i da. Det samme ble understreket på pressekonferansen onsdag formiddag.

Dagen før varslet regjeringen at den ville bruke 2 prosent av BNP på Forsvaret innen 2026.

«Epoken etter den kalde krigen er over. Vi er over i en ny tid. Internasjonale institusjoner og normer svekkes. Rivaliseringen mellom Kina og USA gjør at økonomi, teknologi og energi igjen er blitt sikkerhetspolitikk. Viljen til å bruke militære og ikke-militære virkemidler for å nå uakseptable mål er stor hos statlige og ikke-statlige aktører. Et mer sammensatt trusselbilde i hele krisespekteret utfordrer Norge. Et farligere Russland, Kinas vekst og USAs dreining mot Asia påvirker Norges sikkerhet direkte,» skriver Storberget.

– Det er kostbart og risikofylt å først forberede seg på en sikkerhetspolitisk krise eller krig når krisen eller krig er her. Tiden for omfattende handling er nå, og det haster, fortsetter Storberget.

Kommisjonen forslår en ny overflatestruktur for Sjøforsvaret, en omfattende satsing på luftvern og en sterkere landmakt i hele landet. Forsvaret anbefales å få øket bemanningen med 20 prosent.

mest lest