NRK: Russiske spesialskip avslørt i nærheten av Nord Stream-lekkasjene

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. mai 2023 | 07:54

Russiske skip som kan utføre operasjoner på havbunnen, var flere ganger nær gassrørene i Østersjøen. Et av dem var der fire dager før Nord Stream-rørene ble sprengt.

Det skriver NRK i en ny reportasje laget i samarbeid med statskringkasterne i Sverige (SVT), Danmark (DR) og Finland (Yle).

Skipene seilet uten aktive posisjonssignaler, men mediehusene har fått tak i radiomeldinger send fra skipene til russiske militære marinebaser. Disse, i kombinasjonen med satellittbilder, skal angivelig avsløre seilingsrutene. Skipene seilte tre ganger i juni og september i fjor fra Russland til området der det senere eksploderte nær øya Bornholm i Østersjøen.

«Her oppholdt skipene seg i flere timer. I ett tilfelle i nærmere et døgn. Deretter seilte de tilbake til marinebasene sine i Russland,» skriver NRK.

– Det er interessant. Det viser at russerne har hatt fartøy i området som har kapasitet til å kartlegge havbunnen. Og kartlegge for en eventuell innsetting av eksplosiver, sier orlogskaptein Tor Ivar Strømmen, hovedlærer i maritime operasjoner ved Sjøkrigsskolen i Bergen.

Den amerikanske journalisten Seymour Hersh har skrevet at basert på hans kilde var det den amerikanske marinen sammen med norske spesialstyrker som utførte sabotasjen.

Les også: Hans Rustad og Pål Steigan tror på Seymour Hersh: – Svært troverdig. Mange brikker faller på plass (+)

NRK viser flere animasjoner av fartøyenes beveglser og har også navngitt flere av skipene som skal ha vært der i juni og september 2022.

Skjermbilde NRK

Blant annet det 86 meter store russiske marineundersøkelsesfartøyet «Sibiryakov». Eksperter sier at «Sibiryakov» er egnet for å utføre undervannsoperasjoner. Den har baugpropeller for å holde skipet i nøyaktige posisjoner.

Skipet oppholdt seg i området i nesten ett døgn, krysset over rørledningene og opererte flere ganger med lav hastighet, skriver NRK

Eksplosjonene skjedde 26. september 2022. Antakelsene er at eksplosivene ble utplassert på forhånd og var fjernutløst. Det er også den teorien som fremkommer hos Seymour Hersh. Men han hevder altså at det var USA og Norge som sto bak.

mest lest