Det var blant Norges første oljefelt og startet «eventyret». Siden 1971 har det vært drift på Ekofisk. Det kan vare i nesten 80 år – til 2048 om ikke lenger.
For Ekofisk-sjefen ønsker å blåse liv i døde felt, skriver Stavanger Aftenblad.
Det har blitt 52 år tilsammen at Ekofisk har produsert olje og gass. I 2028 skulle det egentlig vært slutt, trodde man, men nye funn og teknologi gjør at feltet bare har tilbakelagt to tredjedeler av sitt liv.
– Du vil se at flere vil jobbe hardt med å holde de store feltene i gang, sier sjefen for ConocoPhillips i Norge, Europa og Afrika, Steinar Våge.
For Ekofisk bygges nå gassfeltet Tommeliten A og oljefeltet Eldfisk Nord. Til sammen 270 millioner fat olje og gass kan ligge i disse to feltene alene og sikrer produksjon til 2048. Alt bygges under vann.
– Det er veldig forløsende. Med havbunnsutbygginger investerer vi mindre kapital, fordi vi bruker kapasiteten på de eksisterende plattformene. Da har du bare investering i brønner, og litt rør. Det er veldig kostnadseffektivt, sier Våge.
Slik vil selskapene utnytte felt som ellers ville blitt stengt – og noen som allerede er stengt. Det ligger fremdeles ressurser i bakken som man har forlatt, fordi det tidligere var for dyrt å hente det opp.
– Vi ser på mulighetene for å gjenåpne tidligere produserte felt som ble stengt ned på 90-tallet. Ny teknologi gjør at vi kan knytte det til eksisterende felt med undervannsteknologi, forutsatt økonomisk utbygging, sier Våge.
Aftenbladet konkluderer med at tiden er gode for Stavanger – Norges oljehovedstad.
– Mot undergangen
Klimaaktivistene er trolig mindre entusiastiske over teknologigjennombruddene. I Dagsavisen samme dag som Stavanger Aftenblad har sin reportasje, kan man lese om kraftige dommedagsprofetier fra svenske Johan Rockström, som er professor i miljøvitenskap.
– Jeg har forsket på planetens tålegrenser i snart 15 år, og det er overveldende vitenskapelige bevis for at vi risikerer å destabilisere hele planeten, sier Rockström til Dagsavisen.
Artikkelen fortsetter.

– Det som gjør situasjonen akutt for planeten, er at vi fortsetter å forbrenne olje, gass og kull, påstår Rockström.
– Norge må vise vei
I en så prekær situasjon vi har nå, påhviler det rike land, blant annet oljenasjonen Norge, et særlig ansvar for å gå foran for å redde planeten fra videre ødeleggelser, mener Rockström ifølge Dagsavisen.