Norge og EU inngår en «grønn allianse»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. april 2023 | 12:17

Avtalen ble undertegnet i Brussel mandag.

– Dette er en veldig ambisiøs, grønn avtale. Det er kun den andre av sitt slag, etter den EU har inngått med Japan, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen om det nye samarbeidet.

Hun undertegnet sammen med Jonas Gahr Støre. Avtalen understreker EU og Norges forpliktelser om å kutte utslippene av CO2 med 55 % innen 2030 (fra 1990-nivå). Det heter seg at målet er å hindre en global temperaturstigning på mer enn 1,5 C i tråd med Paris-avtalen.

– Dette er en historisk avtale. Å levere på klimamål og grønn omstilling krever samarbeid og felles innsats for å lykkes. Den grønne alliansen vi i dag inngår med EU vil bidra til å sikre et forsterket klima-, energi- og industrisamarbeid mellom Norge og EU, sier Støre.

Norges utslipp av klimagasser var i 2021 på 48,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er 2,4 millioner tonn lavere enn i 1990, en nedgang på 4,7 prosent.

Det skal altså kuttes ytterligere 50 prosent på under 7 år. Norges andel av de globale utslippene er i overkant av 1 promille.

EU-kommisjonens president sier alliansen vil la Norge og EU jobbe sammen mot målet om klimanøytralitet, samtidig som man skaper arbeidsplasser og utvikler klimavennlig teknologi.

Norge, EU og EUs medlemsland skal de neste tiårene bruke «store ressurser» på å utvikle mer bærekraftig og grønn økonomi, heter det i en pressemelding fra SMK.

Med «store ressurser» menes formodentlig subsider gjennom statskontrollert økonomisk planlegging.

– Den grønne alliansen favner bredt, men er samtidig konkret på de mulighetene som ligger her for både Norge og Europa. Flere ting blir konkret nevnt, som for eksempel karbonfangst- og lagring, havvind, hydrogen, kritiske råvarer, batterier og grønn skipsfart. Dette er områder der Norge kan spille en ledende rolle, sier Støre.

Avtalen er ikke juridisk bindende.

– Det er en viljeerklæring. Det er del av diplomatiet og hvordan man bringer sammen land om klimamål. Vi er helt avhengige av at de og vi følger opp, og at bedriftene våre gjør det, sier Støre.

Waltherzøe om klimaendringer og norske utslipp. – Har ingen verdens betydning

mest lest