Libyere risikerer dødsstraff for å ha konvertert fra islam

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 6. mai 2023 | 15:19

6 libyske menn og kvinner risikerer nå dødsstraff for å ha konvertert til kristendommen fra islam.

De kristne minoritetene ble pågrepet av politiet i mars. Nå møter hendelsen sterk kritikk fra menneskerettighetsgrupper. Religiøse lover blir i økende grad brukt for å bringe sivilsamfunnet til taushet, sier aktivister.

De blir siktet for brudd på artikkel 207 i den libyske straffeloven, som kriminaliserer ethvert forsøk på å spre synspunkter som har til hensikt å «endre grunnleggende konstitusjonelle prinsipper, eller de grunnleggende strukturene i den sosiale orden», eller styrte å staten, eller ha bøker, brosjyrer, tegninger, slagord «eller andre gjenstander» som fremmer en slik sak.

Libyske ISA (Internal Security Agency) uttalte at arrestasjonene var for å «stoppe en organisert gjengaksjon med sikte på å oppfordre folk til å forlate islam». Minst én av de pågrepede innrømmer å ha oppfordret andre til å konvertere til kristendommen.

I følge en av de siktedes advokater skal en minst av de arresterte ha måttet gi avkall på sin kristne tro under tortur.

Til tross for at en førsteutgave av konstitusjonen, som trådde i kraft etter at tidligere president Muammar Gaddaffi ble avsatt, gir ikke-muslimer retten til å praktisere deres tro, er loven nå suspendert i det nasjonen har opplevd flere år med konflikter mellom ulike regjeringsgrupper.

– Før arrestasjonen av disse menneskene var det en voldsom kampanje mot dem på sosiale medier ledet av tidligere regimetilhengere, sa menneskerettighetsaktivist Noura Eljerbi, som mener artikkel 207 i straffeloven har blitt hyppigere brukt det siste året.

Human Rights Watch (HRW) oppfordret i april libyske myndigheter om å reformere straffeloven og «redefinere kriminelle handlinger for å utelukke fredelig utøvelse av retten til å uttrykke meninger, samles og etablere foreninger», men enn så lenge ser det ikke ut til å ligge an til noen umiddelbare endringer i Libyas rettssystem.

mest lest