Nå er han formelt kronet konge

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 6. mai 2023 | 14:11

Lørdag 6. mai blir historisk i det Charles III krones til konge. Det blir første gang på 70 år at en britisk monark krones. 

Dagen er viktig og spektakulær, ikke bare for det britiske folk, men også for en hel verden som følger med gjennom media. Det er forventet betydelig med turisme, og politiet har varslet at de har satt inn hele 29.000 politibetjenter i gatene for å holde ro og sikkerhet.

Selve kroningen foregår i Westminster Abbey, den høytidelige kongelige kirken. Til kirken ankom Charles i den samme vognen som hans mor, dronning Elizabeth brukte da hun feiret 60 år som monark.

Selve kroningssermonien følger gammel tradisjon, og gjennomføres i høy grad likt som den har gjort de siste 1000 år. Det er en høytidelig begivenhet i henhold til kristen religion, med deres religiøse symbolikk og skikker, og ledes av erkebiskopen av Canterbury.

Bibelen blir lest, samler blir sunget og ikke minst skal kongen skal salves.

Salvingen er ansett som det mest helligste delen av kroningen, og er et privat øyeblikk mellom Gud og kongen, og ble derfor ikke vist offentlig. Prosessen foregår ved at erkebiskopen omrisser et kors på kongens hode, hender og bryst med en olje religiøst innviet i Jerusalem.

Kong Charles har lagt sin ed som monark, der man blant annet skal sverge å opprettholde lov og rett i landene under regenten som samvelde, og forsamlingen ble bedt om å formelt anerkjenne Charles som konge ved å svare «God save the King».

Avslutningsvis presenteres kong Charles riksregaliene – som blant annet er et sverd, rikseplet, en ring, en hanske og septer.

Deretter ble dronning Camilla kronet.

Statsoverhoder fra hele verden har kommet for å vitne begivenheten. Norge har sendt kronprins Haakon og Mette-Marit, mens for USA er det Jill Biden som representerer landet. President Joe Biden hadde lagt andre planer, til kritikk fra ekspresident Trump, så hans kone blir sendt i hans sted.

Seremonien ble ferdig klokken 14. Etter det går turen til Buckingham Palace hvor det vil foregå en militær salutt og avslutningsvis hilsing fra slottets balkong.

Dagen kan følge med liveoppdateringer for eksempel fra Coronation News & Updates på Twitter.

mest lest