Er Arbeiderpartiets politikk inflasjonsdrivende?

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 7. mai 2023 | 21:05

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Prisveksten i Norge er nesten utelukkende et politisk styrt fenomen.

La oss starte med gass eksporten til EU og den senere boikotten fra Russland der gassprisene gikk rett i taket sammen med oljeprisene. Tar vi med eksportkablene til utlandet (de to siste) så koblet vi oss direkte til det europeiske markedet og blir styrt av den.

Skal vi beholde kraften selv så må vi prise oss så høyt at ingen vil kjøpe – med det resultat at forbrukerne i Norge må betale over den europeiske minsteprisen for sin strøm. Da denne effekten nå har forplantet seg i systemet de siste årene, så blir alt dyrere. Vi lager ikke aluminium av kullkraft… Ei heller kjøper vi drivstoff fra leverandører som ikke er påvirket av strømprisene. Alle, ned til den siste forbruker av varer er koblet opp til den samme tjenesten som da driver kostnadene opp.

Vi forbrukere må betale på sluttlinjen.

Når da det ene etter det andre firmaet går konkurs og andre må heve prisene for bunnlinjen ikke lenger er i pluss så er det grunnet utgiftene de har ikke lenger kan videreføres til sluttbruker. Dette er logikk for de fleste. Da tappes egenkapital og til slutt konkurs.

Når da den sittende regjering ikke velger å senke avgiftene men heller hever de så påfører det i alle ledd økte utgifter som til slutt ender opp hos forbruker som får 5,2% lønnsøkning. Som igjen fører til arbeidsgiver og leverandører må heve prisene for å nå bunnlinjen, (helst noe over). Og da igjen vil kreve ytterligere lønnsøkning neste år.

Det er et selvmotsigende fakta at regjeringen med Støre og Vestre står i spissen for en politikk som er direkte inflasjonsdrivende men samtidig påstår hardnakket at de gjør alt de kan for det motsatte.

Logikken i dette henger ikke på en møkkagreip en gang.

Selv på barneskolen lærte vi at 2 + 2 = 4, om det ene to tallet stadig øker så vil og resultatet av svaret endre seg.

Plusser vi på Norges bank som selger unna milliarder av kroner hver dag som er iflasjonsdrivende og senker kronekursen virker det nesten som et konkurssalg der man vil kvitte seg med aktiva før det går helt på tryne. Noe som igjen vil senke etterspørselen på kronen vs andre valuta. Man skulle nesten tro våre politikere vet dette og velger å kjøre Norge utfor stupet med vilje. At Noges bank hele tiden justerer renten opp er en innlysende faktor for de fleste vil drive inflasjonen til nye høyder.

I min verden er dette logikk, men i finansverden er den mulig nyansert?

Carl Ivar Hagen skriver på sin FB side.
«Dum renteheving! Begrunnes med at prisstigningen er for høy, men virkningen er at bedrifters kostnader går opp enda mer. Og da må bedrifter øke sine priser. Skulle gjerne få en beskrivelse av hvorfor noen tror at prisveksten går ned når bedrifter får økte kostnader i en situasjon med kostnadsinflasjon?»

Carl Ivar Hagen, den er ikke dum, den er direkte kunnskapsløs da Norges Bank får sine styringssignaler fra Stortinget og dermed er politisk styrt (selv om vi kan drømme om den ikke er det).

Den politikken som nå føres driver kostnadene i hele Norge opp og med det resultatet vi – på grasroten må betale mer.

Dette er så innlysende at det er skremmende.

mest lest