Ny rasisme-debatt etter afroamerikaner ble kvalt til døde

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 7. mai 2023 | 20:06

Det har oppstått nye raseopprør og debatter som følge av at Jordan Neely, en hjemløs 30 år gammel mann, ble kvalt til døde mens han reiste på t-banen i Manhattan mandag. Overfallsmannen er den hvite US Marine-veteranen Daniel Penny.

Neely, som har historie med psykisk lidelse og som angivelig tidligere har sonet fengsel blant annet for å ha kidnappet en 7 år gammel jente, hadde en manisk episode på T-banen hvor han utagerte voldelig, trakasserte andre reisende og bedrev hærverk.

Neely ble stoppet i form av et kvelertak til han var ubevegelig. Ambulansepersonellets forsøk på å gjenopplive ham mislyktes. Rettsmedisineren i New York City har avgjort dødsfallet som et drap.

En journalist som tilfeldigvis var til stede og filmet en video som viste angrepet, er sitert i New York Times for å ha sagt at Neely ropte: «Jeg har ikke noe imot å gå i fengsel og få livstid i fengsel», og «Jeg er klar til å dø.»

Drapet har ført til opprør, og har sparket i gang en ny nasjonal debatt om vold mot afroamerikanere utført av hvite.

Protestanter som krever «rettferdighet for Jordan Neely» har stormet t-banen i New York, og det har vært demonstrasjon i byens gater.

At en afroamerikaner var med å hjelpe hvite Daniel Penny å holde Neely nede, ser ut til å ha blitt ignorert.

Elon Musk har også med vilje eller ikke plassert seg midt i debatten i det han får kritikk fra blant annet ytre-venstres kongresskvinne Alexandria Ocasio-Cortez for å kommentere på det enkelte mener er rasistisk statistikk fra FBI som omhandler rasekriminalitet, der han også går imot medias dekning av tema.

Andre er mindre subtile i deres angrep på Elon Musk. Enkelte skriver rett ut at han er white supremacist, altså en som mener at den hvite rase er overlegen.

Siste tilfelle kommer som følge av at Musk har engasjert seg i et Twitter-innlegg hvor det deles statistikk som viser at afroamerikanere er overrepresentert blant utførte drap innenfor egen etnisk gruppe, samtidig som hvite i høyere grad tar livet av seg selv ved selvmord, samt at Musk også har kommentert på innlegg om ulovlig innvandring, og media og demonstranters dobbeltmoral vedrørende hva som blåses opp til å bli nasjonale debatter.

Også kontroversiell statistikk om hvilke etnisiteter som utfører mest drap, er løftet frem. Tallene viser at afroamerikanere er tydelig overrepresentert blant de som utfører dødelig vold, etterfulgt av den innfødte amerikanske urbefolkningen, med henholdsvis latinamerikanere, hvite og asiatere på bunn av grafen.

Videre er FBIs oversikt over hvilke etnisiteter som dreper hvilke andre etniske grupper trukket frem. Tallene forteller en annen historie enn budskapet New Yorks opprørte demonstranter fremmer. Siden 1968 skal mer enn 100 000 flere hvite ha blitt drept av afroamerikanere enn afroamerikanere har blitt drept av hvite.

Tallenes tale er dermed tydelig: Narretivet om at hvite dreper uproporsjonalt mange afroamerikanere, er ikke korrekt.

Situasjonen har også sparket i gang en debatt om hvorvidt det er berettiget å møte trusler og voldelig trakassering med makt, og i hvilken grad man kan bruke makt rettmessig, i møte med vold.

Demonstrasjonene som nå foregår i New York har medført voldelige hendelser mellom demonstranter og politiet.

mest lest