Fjernet brystene til mindreårige etter at Rikshospitalet sa nei

Avatar photo
Publisert 18. mai 2023 | 23:21

I 2019 fikk den private legen Halfdan Vier Simensen advarsel fra Helsetilsynet etter å ha operert bort brystene på to jenter under 18 år. Siden har han operert over 100 transpersoner.

Begge var under 18 år på tidspunktet, og hadde psykiske utfordringer:

Den ene jenta hadde diagnosen «paranoid schizofreni». I løpet av en treårsperiode hadde hun vært innlagt på sykehus tre ganger grunnet psykose.

Den andre pasienten hadde opplevd depresjoner, men også symptomer på schizofreni. Hun fikk diagnosen schizofreni først etter operasjonen.

Helsetilsynet mener at de to pasientene ikke var tilstrekkelig utredet for kjønnsinkongruens før operasjonene ble utført.

«Det forelå opplysninger om at den transseksuelle identiteten kunne være symptom på annen psykisk lidelse, men du iverksatte ingen tiltak for å avklare dette,» skriver Helsetilsynet om kirurgen.

Les også: Ekspert: 4 av 5 vokser av seg «kjønnsforvirrelse»

Rapporter fra Statens helsetilsyn og Statens helsepersonellnemnd slår fast at behandlingen var uforsvarlig.

Ingen av pasientene hadde fått diagnosen «transseksualisme» før operasjonen. Denne diagnosen stilles først etter to år med behandling og oppfølging. 

Den ene pasienten hadde gått på hormoner i under ett år. Pasientene var heller ikke vurdert av en godkjent psykiater, psykolog eller spesialist innen barne- og ungdomspsykiatri. Den andre pasienten var blitt utredet av en lege og sexolog, mens den andre pasienten var utredet av sexologiprofessor Espen Esther Pirelli Benestad – begge uten slik kompetanse, ifølge Helsetilsynet.

Se også: Hjerteskjærende video: Jente (18) angrer på kjønnsskifte

De slår fast at kirurg Simensen utsatte pasientene for risiko:

«Det at diagnosen ikke var tilstrekkelig avklart, gjorde risikoen for at pasientene kunne komme til å angre på inngrepet i etterkant større, og et slikt inngrep kan være irreversibelt.»

Totalt har Simensen operert seks personer under 18 år. Ytterligere to pasienter under 18 år fikk fjernet brystene i 2017. De var da 14 og 15 år gamle.

Mener det offentlige helsevesenet sviktet

Simensen mener selv at han har oppført seg anstendig og holdt en etisk høy standard i 40 år.

– Jeg har forsøkt å hjelpe en svært sårbar pasientgruppe.

Til VG sier kirurg Simensen at han mener det var feil av Rikshospitalet å avvise de to pasientene. Han sier han bidro til livsnødvendig helsehjelp, der det offentlige sviktet.

– Pasientene hadde en omfattende utredning bak seg, men ble bare avvist på Rikshospitalet, sier Simensen.

Det var VG som først omtalte saken.

mest lest