Politico: USA gjør seg klar for «frossen» konflikt i Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. mai 2023 | 03:14

Washington forbereder seg på et mulig scenario der konflikten i Ukraina blir langvarig i år eller til og med tiår.

Det melder Politico torsdag med henvisning til sine kilder.

Ifølge Politico har flere amerikanske byråer og Det hvite hus spekulert i hvordan hendelsene i Ukraina kan utspille seg. Spesielt har de diskutert muligheten for å «fryse» konflikten på lang sikt, med linjer som det forhandles om som både Russland og Ukraina ville bli enige om ikke å krysse. Disse linjene trenger ikke nødvendigvis å være landegrenser. Politico kaller dette scenariet det mest realistiske og sannsynlige, fordi ingen av sidene har til hensikt å erkjenne nederlag, mens Det hvite hus mener at den kommende ukrainske motoffensiven ikke vil gi et «dødelig slag mot Russland».

– Vi planlegger på lang sikt, enten det ser frosset eller tint ut, sier en amerikansk tjenestemann nær Biden-administrasjonens diskusjoner til Politico. Ifølge tjenestemannen har langsiktig planlegging blitt en økende prioritet for administrasjonen, mens det de siste månedene «handlet om det presserende og kortsiktige».

Ifølge Politico kan selv selve ideen om langsiktig planlegging føre til engstelse i Kyiv om USA vil fortsette å hjelpe Ukraina – spesielt med tanke på at mange amerikanske republikanere har til hensikt å tone ned støtten til Ukraina i fremtiden. En kilde, en høytstående ansatt i Biden-administrasjonen, bemerket at mange beredskapsplaner diskuteres akkurat nå i tilfelle uforutsette omstendigheter, fordi situasjonen er ustabil. Ifølge tjenestemannen er Washington bare sikker på at Russland ikke vil «erobre» Ukraina.

Amerikanske tjenestemenn som Politico snakket med bemerker at konflikten vil forbli «varm» i lang tid, og den amerikanske administrasjonen har til hensikt å fortsette å sende våpen og hjelp til Ukraina for å «presse» russiske styrker ut av så mye territorium som mulig. Kildene forventer at kamphandlingene vil fortsette også etter den ventede ukrainske motoffensiven. På mellomlang sikt, sier de at situasjonen vil stoppe opp: kampene vil fortsette, men ingen av sidene vil oppnå noen betydelig fremgang. De sier også at en «utmattelseskrig» er et sannsynlig scenario, der begge sider prøver å påføre hverandre store tap, i håp om at den andre siden vil erkjenne nederlag.

Jo lenger konflikten varer, desto mer press vil det ifølge Politico bli lagt på både Russland og Ukraina – både innenfra og fra andre land. Partene vil bli presset til å bli enige om våpenhvile, våpenhvile eller en annen juridisk måte å stoppe konflikten på.

En frossen konflikt – der kampene tar pause, men ingen av sidene erklæres som seierherre eller de er enige om at krigen offisielt er over – kan også være et politisk spiselig langsiktig resultat for USA og andre land som støtter Ukraina.

Korea-krigen

Noen amerikanske tjenestemenn og analytikere sier til Politico at Korea-krigen kan tjene som en modell for hvordan konflikten i Ukraina kan utspille seg. Den aktive fasen av konflikten endte med våpenhvile i 1953, men de to koreanske statene har ennå ikke offisielt erklært krigen over selv nå, 70 år senere.

– En stans i Korea-stil er absolutt noe som har blitt diskutert av eksperter og analytikere i og utenfor vår regjering når det gjelder Ukraina, sa den tidligere tjenestemannen i Biden-administrasjonen.

– Det er plausibelt, fordi ingen av sidene trenger å anerkjenne noen nye grenser, og det eneste som må avtales er å slutte å skyte langs en fastsatt linje, sier tjenestemannen til Politico.

Avisa bemerker at, i motsetning til den ukrainske konflikten, var amerikanske tropper involvert i Korea-krigen, og Washington holder fortsatt tusenvis av soldater i Sør-Korea.

mest lest