Trettebergstuens kamp for mer nettsensur

Avatar photo
Publisert 22. mai 2023 | 07:43

Slik blir konsekvensene.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen arbeider internasjonalt for økt sensur av Internett, gjennom mer overnasjonal kontroll med de store teknologiselskapene. I den forbindelse holdt hun en tale på den 67. sesjonen av FNs kvinnekommisjon, CSW67, i FNs hovedkvarter i New York 8. mars. 

Hun innledet talen med å beskrive den digitale verden som et farlig sted for kvinner, der de angivelig trakasseres, trues og utsettes for «digital vold»: (vår oversettelse følger) 

«Ordstyrer, 

Den digitale verden er ikke likestilt. Den er ikke rettferdig. For mange er den ikke engang trygg. I stedet for å utjevne makt, har det digitale skiftet forsterket forskjeller. Sårbare grupper sakker akterut. Og kvinner sakker akterut.

Kvinner går glipp av jobber og muligheter. 

I tillegg har vår digitale verden fremmet nye former for overgrep mot kvinner og angrep på kvinners rettigheter. Trakassering, trusler og digital vold blomstrer på nettet. Særlig jenter og kvinner som våger å heve stemmen blir angrepet.  Kvinner blir kneblet her og nå 

Mot slutten av talen forklarer Trettebergstuen hva hun mener bør gjøres med de påståtte problemene. Her er det tydelig at oppskriften hennes er overnasjonal kontroll med «Big Tech» (de store teknologiselskapene) og hun skryter av EUs Forordning om digitale tjenester. Denne er blitt beskrevet av Le Monde diplomatique som Forordning for automatisert sensur, og vil få alvorlige skadevirkninger for ytringsfriheten på nett. 

Her følger siste del av Trettebergstuens tale: 

«Vi trenger tryggere, mer inkluderende digitale samfunn. Intet land alene kan forvandle Big Tech. I de nordiske landene arbeider vi tett sammen for å få Big Tech til å ta mer ansvar når det gjelder å ivareta menneskerettighetene til innbyggerne våre, vår frie presse og våre demokratier. EU-landene har godkjent Forordning om digitale tjenester og foreslått en ny forordning om pressefrihet. Dette viser at regulering ER mulig når land arbeider sammen. 

Venner: 

Vi ber alle nasjoner om å stå samlet i dette viktige arbeidet. Sammen kan vi sørge for at de fantastiske mulighetene som digital teknologi gir, brukes til å skape en bedre digital verden – for jenter – for kvinner – for alle 

EU truet Elon Musk i fjor da han sa at han ville gi mer rom for frie ytringer på Twitter, og det var nettopp med bakgrunn i EUs Forordning om digitale tjenester at truslene fra EU ble fremført: (vår oversettelse) 

«Thierry Breton, EUs kommissær for digital politikk sa til Tesla-milliardæren at det sosiale mediet [Twitter] blir nødt til å forsterke innsatsen for å overholde de nye reglene, som går under navnet Forordning om digitale tjenester, som skal tre i kraft neste år.  

[…] 

Overtredelser kan føre til enorme bøter, på opptil 6 prosent av selskapets årlige globale inntekter, eller til og med et forbud mot å operere i EUs indre marked 

Trettebergstuen holdt også en annen tale samme dag, med tittel «CSW: The Abusive Internet». (Merk at ordet «abusive» kan bety både uforskammet, grov, uhøflig og/eller «som bedriver mishandling». Denne tvetydigheten er vanskelig å få med på norsk.) 

Med begrepet «kjønnsbasert vold på nett» forsøker hun å viske ut skillet mellom ytringer og handlinger, slik at ytringer på Internett kan fremstå som «vold»: 

(Vår oversettelse fra talen til Trettebergstuen følger): 

«Kjønnsbasert vold på nett, eller teknologi-assistert vold, er et problem som de nordiske ministrene har jobbet med i årevis, og vil fortsette å ta opp, på bakgrunn av veikartet som nylig ble tatt i bruk for å slå tilbake motstanden mot likestilling mellom kjønnene.» 

Til slutt i talen håper Trettebergstuen på at alle varianter av «kjønnsbasert vold» skal bli «eliminert»: 

«Jeg håper innleggene som blir fremført i dag vil bringe oss videre i diskusjonen frem mot løsninger og forebygging, og i å eliminere alle former for kjønnsbasert vold 

Siden hun har definert visse ytringer på Internett som «vold», er det en sannsynlig tolkning at hun ser for seg et Internett helt uten politisk ukorrekte ytringer om kvinner og personer med seksuelle avvik.  

Termen kjønnsbasert vold («gender-based violence») blir også brukt av Det hvite hus i en pressemelding om å håndtere trakassering og nettovergrep. Disse tiltakene står Biden bak, så det kommer sensur også i USA. 

På UN Womens nettside defineres nettbasert, teknologiassistert og kjønnsbasert vold («[o]nline and technology-facilitated gender-based violence») på en slik måte at det omfatter mange slags ytringer: 

(Vår oversettelse): 

«Ethvert tilfelle av kjønnsbasert vold mot kvinner som er begåttt, er blitt medvirket til, eller gjort grovere, delvis eller fullt ut ved bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi, for eksempel mobiltelefoner og smarttelefoner, Internett, sosiale medier eller e-post, mot en kvinne fordi hun er en kvinne, eller som rammer kvinner uforholdsmessig 

Trettebergstuen har i og med sitt arbeid internasjonalt for mer sensur startet med det hun signaliserte i Stortinget 5. januar:  «Det skal ikke være slik på nett. Det må stoppes.» 

Terroristen som ble medieyndling og leder for Human-Etisk Forbund: Den fulle historien om forbrytelsene til Lars Gule (+)

mest lest