Kampfly til Ukraina: – Vi bør være positive til at vestlige land sender fly

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. mai 2023 | 05:07

Venstres Guri Melby mener at Norge både bør si ja til å sende våre kampfly og til å trene opp ukrainske piloter på norsk jord.

Internasjonale analytikere har trukket fram Norge som ett av flere land som potensielt kan donere F-16-fly til Ukraina.

– Det vil være riktig av Norge å gi uttrykk for hva som er vår holdning nå, og ikke bare vente på hva andre land sier. Vi bør være positive til at vestlige land sender fly, og uttale det svært tydelig, fordi det kan være viktig for avklaringer som trengs i andre land, sier Melby til Dagens Næringsliv.

– Hvis det er mulig for Norge å donere fly, så mener jeg vi skal gjøre det. Nå er det flere som har uttalt seg positivt til donasjon av kampfly, så vi vil ikke gå i front, men bidra inn i en koalisjon med land vi har tradisjon for å samarbeide med. Derfor er det rett tidspunkt å signalisere at dersom det blir en donasjon, så kan vi være med på det, sier hun.

Norge er et av få land som har F-16-fly tilgjengelig ettersom disse nå erstattes av nye F-35-fly. Norge har inngått kontrakt om salg av 32 fly til Romania, og kontrakt med Draken International om salg av inntil 12 fly. Salget venter på godkjennelse fra norske og amerikanske myndigheter, ifølge DN.

Forsvaret hadde i utgangspunktet 57 F-16-fly som potensielt kunne selges. Men 13 av disse flyene anses nå som for kostbare å sette i stand for salg, opplyser Forsvarsmateriell til Nettavisen.

Per Erik Solli som er senior forsvarsanalytiker i Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar på Nupi, forteller til Nettavisen at de norske flyene ble kraftig oppgradert for litt over 20 år siden, men at det er likevel de tidligste modellene fra de første produksjonslinjene.

– Jeg ble veldig overrasket over at 44 av de norske F-16-flyene var salgbare. Disse flyene er over 40 år gamle. De norske flyene ville vært bedre enn flyene Ukraina har nå, men de ville ikke kunne hamle opp med de mest avanserte russiske kampflyene eller det mest avanserte russiske luftvernet, sier han til Nettavisen.

– S-400 er det mest avanserte luftvernet Russland har og er en farlig trussel. De mest moderne russiske kampflyene har langtrekkende missiler og avansert radar om bord, som gjør disse flyene meget kapable, sier Solli.

– Min vurdering vil være, hvis det er politisk mulig, at Ukraina istedenfor F-16A mottar donasjoner av F-16C eller enda nyere modeller fra USA. De har langt mer moderne systemer om bord og er mer kapable, legger han til.

Før helgen siterte avisen New York Times ukrainske kilder på at Norge er klare for å bidra med fly. Men bare dersom amerikanerne, som må godkjenne alle overføringer av amerikanskproduserte fly, gir tommelen opp. Ifølge avisens kilder er Nederland, Belgia og Danmark også klare for å levere fly.

Men under et møte i Helsingfors 3. mai, sa Støre blankt nei til å bidra med kampfly til Ukraina.

Vestlige land står overfor en «kolossal risiko» dersom de sender F-16 jagerfly til Ukraina, sa Russlands viseutenriksminister Alexander Grushko lørdag.

mest lest