Utbrytere fra Rødt stifter nytt parti

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. mai 2023 | 13:02

Marielle Leraand (48) har vært nestleder i Rødt. Men meldte seg ut da partiet sa ja til våpen til Ukraina under landsmøtet i April.Nå har hun stiftet et «fredsparti» og sikter mot valget i 2025, skriver Klassekampen.

– Etter at Rødt sa ja til å sende våpen, finnes det ikke lenger noe fredsparti på venstresida i Norge. Det rommet ønsker vi å fylle, sier Leraand.

Det nye partiet kalle seg foreløpig Fred og Rettferdighet (FOR). På Facebook skriver hun at målet nå er å samle de nødvendige 5000 underskrifter.

Inspirasjon til navnet har de hentet fra tidligere Labour-leder Jeremy Corbyns «Peace and Justice Project».

Artikkelen fortsetter.

Leraand var tidligere aktiv i SV, men meldte seg ut i 2011 i protest mot at partiet støttet norsk deltakelse i Libya-krigen. Nå forlater hun også Rødt i våpenprotest.

– Er det ikke en fare for at dere bare ødelegger for Rødt? spør Klassekampen hvor Rødt eier 20 prosent.

– Da vil jeg spørre: Hva er viktigst i verden akkurat nå? Det er å skape et fredsrom. Det er å ødelegge ambisjonene Nato og USA har i Ukraina. Her har venstresida abdisert, svarer Leraand.

– Er ikke Russlands ambisjoner et større problem for Ukraina enn USA og Nato?

– Vi fordømmer invasjonen, men våpen bidrar ikke til fred, slik Stoltenberg og Rødt mener. Det eskalerer det som kan bli en verdenskrig. Vi vil ikke hive mer ved på bålet. Vi vil ha Norge ut av denne Nato-krigen, sier den ferske partilederen.

mest lest