Ila fengsel med egen avdeling for de mest sårbare – skal i mindre grad oppleves som et fengsel

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. mai 2023 | 11:22

Fengselsleder på Ila fengsel og forvaringsanstalt, Tonje Sandal, feiret begivenheten med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og gjester fra Helse og omsorgsdepartementet, Statsbygg, Oslo universitetssykehus, Bærums varaordfører, Oslo politidistrikt med flere.

Ila har vært stengt i to år på grunn av at Statsbygg har gjennomført en teknisk rehabilitering av Hovedbygget, Sydblokka og Annekset på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet. Fengselet er nå i drift igjen, og har 124 innsatte (fordelt på 12 avdelinger) og 230 ansatte.

I rehabiliteringsperioden ble det på oppdrag fra Kriminalomsorgsdirektoratet også oppført et nybygg på baksiden av hovedbygningen som huser avdelingen nasjonal forsterket fellesskapsavdeling (NFFA). Avdelingen har seks plasser og er den eneste av sitt slag i Norge.

NFFAs oppgave er å gi meningsfullt samvær og aktiviteter til psykisk syke innsatte som har vært utelukket fra fritidsfellesskapet over lengre tid på grunn av atferd som skyldes alvorlig og kompleks problematikk. Avdelingen er bygd med samme krav som et fengsel, men skal i mindre grad oppleves som et fengsel. Bemanningen i avdelingen er finansiert gjennom både Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet, og har ansatte med både helsefaglig og fengselsfaglig kompetanse fra Ila fengsel og forvaringsanstalt og Oslo universitetsykehus ved regional sikkerhetsseksjon, skriver Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) i en pressemelding.

– Norsk kriminalomsorg er blant de aller beste i verden, og det skal den fortsette å være. For å oppnå det må vi legge til rette for at utviklingen skjer i takt med samfunnet, og det er nettopp det som har skjedd her på Ila nå, sa justis og beredskapsminister Emilie Enger Mehl blant annet i sin tale.

Hun sa også at det er et behov for en slik avdeling også for kvinner: – Dette er noe vi nå vurderer, i samarbeid med helsemyndighetene.

Ila fengsel og forvaringsanstalt ble opprinnelig oppført som kvinne-fengsel i Bærum kommune i 1939. Fra juni 1941 ble fengselet til Grini fangeleir, som var den største leiren for politiske fanger i Norge under 2. verdenskrig.

mest lest