15-åring ble banket opp av medelever i klasserommet: Måtte bytte skole

Avatar photo
Publisert 25. mai 2023 | 20:37

Fire elever slo, sparket og lugget en 15 år gammel jente på en skole i Bergen. Angrepet skjedde i et klasserom med andre elever til stede.

Moren til jenta sier til Bergens Tidende at datteren allerede dagen før voldshendelsen ble oppsøkt av flere av elevene som senere angrep henne. De skal ha skubbet og dratt i 15-åringen.

Bakgrunnen for voldshendelsen var at en video «skal ha blitt opplevd som rasistisk», ifølge skoleledelsen. Videoen ble delt av en annen elev, men 15-åringen som ble angrepet var «tagget».

«De fire elevene skal ha opplevd seg krenket på vegne av de to elevene som angivelig ble baksnakket i videoen», skriver skolen i sin rapport.

Ettersom moren ble forsikret av skoleledelsen om at de hadde kontroll på situasjonen, valgte 15-åringen å gå på skolen dagen etter.

– I storefri kom fire elever inn i klasserommet. De omringet datteren min. Hun tok opp telefonen og ringte meg. Jeg kunne høre at hun var redd. Hun prøvde å gå derfra, men så hørte jeg et skrik før det ble stille i telefonen, forteller moren til jenta.

Moren syntes det var vondt å høre på. Hun løp fra jobb for å komme seg fortest mulig til skolen.

Les også: Reagerer på rasisme mot hvite i grunnskolepensum

«Elever som var vitne til hendelsen, forteller om en voldsepisode der fire elever angrep eleven i klasserommet med vold, spark og lugging. Elevene som ble utpekt til å stå bak handlingene, innrømmer også dette», skriver skolen i sin rapport.

Bergens Tidende har forsøkt å få kontakt med de foresatte til elevene som utøvet vold. De svarer ikke på avisens henvendelser.

Til skolen har elevene forklart seg slik:

«Elevene føler seg svært krenket, selv om de ikke er direkte involvert i den bakenforliggende årsaken til voldshendelsen. De rettferdiggjør handlingene sine med at de har rett til å utøve vold når noen utøver det som de opplever som rasisme».

– Da jeg kom til skolen, hadde datteren min hårtuster over hele seg, sier moren.

Hun er opprørt over at noe slikt kunne skje i et klasserom.

Måtte fotfølges rundt skolen

I etterkant opprettet skolen en aktivitetsplan med ulike tiltak til hvordan de skal beskytte 15-åringen.

I planen står det at en voksen hver dag skal møte 15-åringen ved skolestart og følge henne til og fra klasserommet.

I tillegg skal en ansatt stå vaktpost utenfor klasserommet hvert friminutt. Dersom 15-åringen ønsker det, skal en voksen følge henne til et kontor i friminuttet der hun får tilsyn. Den voksne skal også følge henne tilbake til klasserommet når det ringer inn.

Moren reagerer på at datteren hennes må «fotfølges» rundt på skolen. Hun beskriver det som ydmykende, og mener det burde være voldsutøverne som må fotfølges.

I rapporten står det at elevene som utøvde voldshendelsen ble bortvist fra skolen samme dag. Alle fire ble utvist i tre dager.

Anmeldelsen ble henlagt

Mor og datter bestemte seg for å politianmelde hendelsen. De opplevde dette som eneste løsning.

Politiadvokat Miriam Hauken bekrefter at det har vært opprettet en straffesak, men at denne ble henlagt ettersom gjerningspersonene er under 15 år, og dermed også under kriminell lavalder.

Les også: Alvorlig vold etter fotballkamp i Oslo: – Sparket hardt mot hodet

De første dagene etter hendelsen var jenta veldig redd, og valgte derfor å ha hjemmeskole med moren.

To uker etter hendelsen følte 15-åringen seg klar å gå på skolen igjen.

– Selv om skolen satte inn tiltak, følte hun ikke seg trygg. En av elevene fra voldsepisoden kom inn i klasserommet hennes i storefri. Først etter en stund ble hun forvist, sier mor.

Måtte bytte skole

Det ble hennes siste dag på denne skolen.

– Selv om hun har store deler at sitt sosiale nettverk på skolen, vil hun ikke tilbake. Hun er redd for å bli angrepet.

Å bytte skole ble til slutt løsningen.

Moren forteller at hun fremdeles er engstelig, men at det stadig går bedre.

Skoledirektør Frode Nilsen i Bergen kommune sier til BT at de har sett flere eksempler på elever som bytter skole fordi de føler seg utrygge.

– Vi gjør alt for at elevene skal ha det trygt. Men om foreldrene ønsker å bytte, legger vi til rette for det, sier han til avisa.

mest lest