NY Times: Gruppen som angrep inne i Russland ledes av nynazist

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. mai 2023 | 11:20

Tidligere denne uka kom det et angrep inne i Russland i Belgorod-omådet. I en periode okkuperte styrkene over 40 kvadratkilometer av russiske territorium før de ble drevet tilbake. To russiske eksil-grupper er identifisert, hhv Russisk frivillighetskorps (RVC) og Legionen for frihet for Russland (LSR).

RVC ble stiftet av Denis Kapustin, som ifølge New York Times er en aktiv «nynazist» og høyreekstrem. De baserer dette på blant annet tyske kilder. Kapustin, som også bruker navnet Denis Nikitin og militærnavnet «White Rex» flyttet fra Russland til Tyskland på 2000-tallet. Kapustin skal der ha etablert kontakt med og samarbeidet tett med tyske nynazister.

I 2017 dro han til Ukraina, bosatte seg i Kyiv og har hatt forbindelse med Azov-bataljonen. Han er nå nektet adgang til Schengen-landene, skriver New York Times.

Onsdag denne uken holdt de pressekonferanse inne i Ukraina, nær den russiske grensen.

Under pressekonferansen ble Kapustin bedt om å svare på nazist-anklagene. Han sa hans verdier er «patriotiske», «tradisjonalistiske» og «høyreorienterte».

En reporter spør om Kapustin selv kaller seg nynazist.

«Og bryr det deg, om du beskrives som det?» spør journalisten. «Jeg tenker ikke at det er en fornærmelse», svarer Kapustin før kanalen NBC seinere spør om hvordan RVC blir finansiert.

Da setter pekefingeren over leppa i et hysj-tegn. «Neste spørsmål!» sier Kapustin og henvender seg til en annen journalist.

Artikkelen fortsetter.

At Kapustin og hans folk er åpenbart «høyreekstreme» og nynazister skaper hodebry for vestlige ledere og medier som støtter Ukrainas kamp mot Russland. For RVC kunne umulig operere inn fra Ukraina mot russiske territorium uten støtte fra ukrainske myndigheter, i form at etterretningstjenesten og de militære. Samtidig har Putin og russiske myndigheter fra starten av invasjonen hevdet at regimet i Kyiv nettopp er «nynazister».

Dette har blitt latterligjort i vestlige medier.

Men nå har altså tilknytningen gjennom Kapustin blitt for åpenbar til at pro-ukrainske medier i Vesten helt kan unnlate å kommentere på det, noe artikkelen i New York Times viser.

«Alt vi gjør innen Ukrainas grenser, koordinerer vi åpenbart med det ukrainske militæret. Alt vi gjør, hver avgjørelse vi tar, utenfor statsgrensa, er vår beslutning», sa RVCs Kapustin ifølge The New York Times.

Men i norske medier dysses forbindelsen til nynazister ned.

I en artikkel i Dagsavisen er overskriften «Russiske Daniil (29) kjemper mot sine egne landsmenn i Ukraina».

I artikkelen beskrives RVC som «en paramilitær gruppe bestående av russiske statsborgere som kjemper på ukrainsk side i krigen».

Artikkelen fortsetter.

Skjermbilde Dagsavisen.

Videre om motivene:

«Russisk frivillighetskorps, og støtteorganisasjonen Civic Council har som mål å styrte dagens russiske regjering og innføre et nytt styre – med militærmakt.»

I en faktaboks skrives det om Kapuskin at han er en «høyrenasjonalist». Ordet «nynazist» blir ikke brukt av Dagsavisen.

– Broket forsamling

Dagbladet på sin side unnlater å nevne gruppen Russisk frivillighetskorps (RVC) og Kapustin i det hele tatt og fokusere heller utelukkende på Legionen for frihet for Russland (LSR) og kalle den «en broket forsamling».

LSR er en del av den ukrainske Internasjonale legion og er direkte støttet og bygget op av Ukraninske myndigheter.

Skjermbilde Dagbladet.

Dagbladet toner også ned denne gruppens politiske sympatier på ytre høyre gjennom «eksperten» John Færseth.

– De er en broket forsamling, men høyreekstremister er neppe i flertall. Lederen, som kaller seg Cæsar, har riktignok bakgrunn fra en høyreekstrem nasjonalistisk gruppering, Den russiske imperiebevegelsen, men brøt med dem allerede i 2014, sier Færseth.

– Lukket øynene

Klassekampen har på sin side lørdag tatt tak i de nynazistiske forbindelsene. De skriver også om vegringen i vestlige medier.

– Vestlige medier har lukket øynene for disse nazistene, eller forsøkt å hvitvaske dem, sier historieprofessor Sergej Radtsjenko til avisen.

Forbindelsen har vært der hele tiden.

– Deler av det vestlige publikummet vil se dette skje og bryr seg ikke seg om nynazister er involvert. De bryr seg ikke om hvem som angriper Russland, så lenge disse klarer å okkupere noe russisk territorium, sier den russiske opposisjonelle journalisten og forfatteren Leonid Ragozin til Klassekampen.

Han hevder opposisjonsgruppene som har angrepet Russland med ukransk støtte har folk med seg som har hyllet Ander Behring Breivik og som er åpenbart nazister og høyreekstreme.

– Dette er høyreekstreme og nynazistiske personer fra Russland. Det er moderne nazister, sier Ragozin.

Han tror heller ikke bruken av nynazister kommer til å påvirke den vestlige støttet til Ukraina.

– Jeg tror det ukrainske militæret har innsett at dette ikke utgjør noen risiko med tanke på vestlig støtte. Uansett hvor mange nynazister de bruker, vil vestlig støtte bestå, sier Ragozin.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest