Russland utsteder arrestordre på amerikansk senator

Avatar photo
Publisert 29. mai 2023 | 19:26

Den republikanske senatoren for Sør-Carolina, Lindsey Graham, er nå etterlyst av russiske myndigheter.

Det skjer etter en video ble offentliggjort hvor man kan se en samtale mellom senatoren og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

I videoen publisert av Ukrainas statsministerkontor, kan man høre Graham uttrykke begeistring over at amerikanske skattepenger finansierer drap av russere.

– Russere blir drept. Dette er den beste mulige måten å bruke våre penger på, sier Graham i klippet.

Det russiske innenriksdepartementet har lagt Graham til på sin liste over etterlyste, ifølge det russiske statlige nyhetsbyrået TASS.

Les også: Mord i full offentlighet ryster India

Ukrainske myndigheter har fått kritikk for å redigere videoen som viser samtalen mellom Graham og Zelenskyj. Videoen de har publisert viser nemlig Grahams uttalelser i feil rekkkefølge. Flere skriver i sosiale medier at dette fremstiller Grahams utsagn som grovere enn de egentlig var.

Her kan du se en uredigert versjon av videoen:

Graham møter arrestordren med åpne armer, og ser ikke ut til å bry seg særlig om at han nå er en etterlyst mann i Russland:

«Jeg vil bære arrestordren utstedt av Putins korrupte og umoralske regjering som et hederstegn,» sa senatoren i en uttalelse mandag.

«Å vite at mitt engasjement for Ukraina har vakt vrede hos Putin gir meg enorm glede. Jeg vil fortsette å stå med og for Ukrainas frihet inntil hver eneste russiske soldat er ute av ukrainsk territorium.»

Les også: Dramatisk video: Kjører gjennom skogbrann, krasjer nesten

Graham ga også et «tilbud» til Putin, og viste til at Den internasjonale straffedomstolen utstedte en arrestordre på Putin for påståtte krigsforbrytelser etter Russlands invasjon av Ukraina.

«Jeg vil underkaste meg jurisdiksjonen til Den internasjonale straffedomstolen hvis du gjør det,» sa Graham.

«Vi sees i Haag!»

Det russiske utenriksdepartementet avfeide ideen om at Grahams ord er blitt redigert for å vise samtalen ut av kontekst. Dette er bare en unnskyldning, mener departementet:

«Det er allerede umulig å rense seg selv [og sitt rykte] fra flekken av slike bemerkninger, selv om de ble uttalt separat,» sier departementet.

mest lest