Senterpartiets listetopp ut mot justisministeren: – Man må kalle en spade for en spade

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. juni 2023 | 05:35

Senterpartiets gruppeleder i Oslo bystyre, Morten Edvardse, mener bestemt at angrepet 25. juni i fjor var et terrorangrep. Justisminister og partikollega Emilie Enger Mehl vil ikke bruke begrepet.

Hun omtale angrepet som en masseskyting.

– Når noen med viten og vilje planlegger å gå og drepe folk, er det jo terror. Man må kalle en spade for en spade. Et terrorangrep har som hensikt å skape frykt, det har vedkommende gjort, sier Morten Edvardsen til Avisa Oslo.

Han er Senterpartiets eneste representant i bystyret og førsteplass på partiets valgliste foran høstens lokalvalg

Tirsdag skrev VG om det som skulle være et hyggelig frokostmøte for å diskutere gjennomføringen av Pride-festivalen, som i fjor ble rammet av et terrorangrep. Her bekreftet justisminister Mehl nok en gang at hun ikke omtaler angrepet utenfor utestedene London og Per på hjørnet natt til lørdag 25. juni i fjor for et terrorangrep, men en masseskyting.

Justisdepartementet hadde planlagt å ta bilder av Mehl sammen med de skeive lederne under møtet.

Det fikk justisminsteren beskjed om at var uaktuelt.

– Det som har vært inntrykket fra de skeive organisasjonene og Pride-arrangørene, er at det er ikke tilfeldig at dette møtet kommer rett i forkant av at hun skal til Stortinget og svare på 25. juni-terrorangrepet, sier Dan Bjørke, leder i Oslo Pride til VG.

Mehl, som er jurist av utdanning, forklarer ordvalget med at saken fortsatt er under etterforskning.

– Jeg kan ikke trekke konklusjoner knyttet til den etterforskningen, sier Mehl til VG.

Leder for Aps homonettverk og medlem av helse- og sosialutvalget, Jon Reidar Øyan (Ap), tar til Facebook, der han raser ut mot justisministeren.

– Heia Oslo Pride og de skeive organisasjonene! Jeg blir altså så eitrende forbanna! Jeg skjønner godt at dere ikke vil ta bilde med statsråden, skriver han i ett innlegg.

Artikkelen fortsetter.

To menn ble drept, ni personer ble skuddskadet og mange løp for livet da Zaniar Matepour løsnet skudd i Oslo sentrum natt til 25. juni.

Ifølge politiet har rundt 263 personer status som fornærmet.

– Det er en veldig omfattende etterforskning. Jeg kan ikke konkludere på motiv, på hendelsesforløp eller noe annet knyttet til hva som skjedde før den etterforskningen ble gjort, sier justisministeren til VG.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) forteller til avisen at «det er ingen tvil om at dette handler om terror».

– Selv om saken ikke er ferdigbehandlet i domstolen, så betyr ikke det at vi ikke kan omtale dette som terror. Det er bare å lese i VG om hva som skjedde. Både Etterretningstjenesten, PST og politiet har vært åpne om at dette handler om terror, sier han til VG.

mest lest