AP risikerer å miste nesten 100 år gammel rekord

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 2. juni 2023 | 18:19

Til tross for flere gode målinger fra Høyre, har altså Arbeiderpartiet i valgoppslutning vært Norges største parti. Tittelen som ubeseiret har de har holdt siden helt tilbake til 1924.

Nå ligger de an til miste tittelen.

– I 2013 var også Høyre størst på målingene før valget, men Ap var størst under valget. Så jeg vil ikke si det er helt kjørt, men Arbeiderpartiet ligger mye dårligere an nå enn de gjorde i 2013, sier rådgiver i Opinion Martin Stubban til ABC Nyheter.

Analyseaktøren Pollofpolls.no fører hvert år statistikk over partienes oppslutning. For mai får Arbeiderpartiet en gjennomsnittlig oppslutning på bare 18,7 prosent. Det er fordelt på hele 8 individuelle landsrepresentative målinger.

Oppslutningen ville gitt partiet bare 36 mandater i Stortinget. I dag har de 48.

Og enda verre kan det bli.

I går, 1. juni, fikk Arbeiderpartiet bare 16,3 prosent på den omtalte målingen til ABC Nyheter og Altinget – et resultat som ville brutt den nesten hundre år gamle rekorden som landets største parti.

Krig i Europa og svekket økonomi får skylden.

– Mange føler på en uro over både det som skjer i verden rundt oss og hvordan vår egen hverdag blir annerledes her i Norge. For regjeringa er det veldig viktig at renta og prisene ikke stiger mer enn de må, sier nestleder Tonje Brenna til ABC Nyheter.

Så snart AP kommer på banen med mer kritikk av Høyre vil målingene stige igjen, dersom vi skal tro Opinion-rådgiveren.

– Jeg tror Høyre kommer til å synke på målingene i valgkampen. Da kommer Ap i valgkampmodus, og får synliggjort politikken sin i tillegg til å påpeke svakheter i Høyres politikk. Jeg ser ikke for meg at Høyre får 29 prosent ved kommunevalget, men at de gjør et godt valg er jeg sikker på. Det skal mye til å ødelegge det her, sier han.

Samtidig som AP gjør det dårlig, gjør småpartiene en god måling. INP får 2,2 prosent, Konservativt og Norgesdemokratene får begge 0,8 prosent, mens Pensjonistpartiet får 0,6.

mest lest