MDG vil forby engangsgriller

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 2. juni 2023 | 21:21

Miljøpartiet finner sammen med Brannvernforeningen om et fullstendig forbud for engangsgrillene.

– Regjeringen må se at tiden for engangsgriller er over, sier stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne (MDG) Lan Marie Berg til NRK.

Begrunnelsen er brannfaren og miljøpåvirkningen grillene har.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det har vært underkanten 400 skogsbranner så langt i år. Llitt over halvparten av dem er antatt å komme fra åpen ild som tennkilde.

I følge DSB stammer 9 av 10 av alle branner fra menneskelig aktivitet. Hvor mange av disse som forekommer som følge av engangsgrilling, er ikke kjent.

Men brannen i Trømborgfjella i Indre Østfold, som er inne i sin tredje dag, skal trolig ha blitt startet av en engangsgrill.

Nå bruker MDG anledningen til å fremme forbudspolitikk mot engangsgrillen.

– Det er veldig bekymringsverdig med den økte skogbrannfaren som vi ser. Engangsgrillen i Indre Østfold er bare ett av mange eksempler, sier Berg.

MDG får støtte fra Brannvernforeningen, som i flere år har tatt til orde for et forbud.

– Erfaringsmessig har produktet ført til en rekke branner. Årsaken er enkel. Den brukes i områder som ikke er tilrettelagt, og det er jo ingen som vil ta med seg engangsgrillen hjem, sier administrerende direktør i brannvernforeningen Rolf Søtorp.

Til tross for at det finnes alternativer til engangsgrillen, mener han at det ikke er nok at forbrukere og næringslivet tar ansvar uten statlig inngrep.

– For at det skal bli en lojalitet til å fjerne engangsgrillen fra markedet så må myndighetene på banen, sier han.

Statssekretær i klima og miljødepartementet, Kjersti Bjørnstad, svarer at et forbud ikke er aktuelt per nå.

– Et forbud er et sterkt virkemiddel som bør være godt begrunnet, og vi har ikke faglig grunnlag for å forby engangsgriller med bakgrunn i forsøpling.

mest lest