Ny rapport: Kaotiske omstendigheter da Jeffrey Epstein døde

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. juni 2023 | 13:23

Hittil ikke offentliggjorte dokumenter nesten fire år etter Jeffrey Epsteins død kastet lys over den vanærede finansmannens siste øyeblikk og hva som kom etter.

Tusenvis av sider med dokumenter ble frigitt til The Associated Press fra Federal Bureau of Prisons under Freedom of Information Act, skriver Fox News.

Fengselsbyrået sa fredag at de inkluderte en detaljert psykologisk rekonstruksjon av hendelsene som skjedde før milliardærens selvmord, så vel som hans helsehistorie, interne byrårapporter, e-poster, notater og andre nedtegnelser.

Videre sa rapporten om løslatelsen at opptegnelser hjelper til med å oppheve konspirasjonsteorier rundt Epsteins død – samt avsløre hvordan feil ved Bureau of Prisons kan ha bidratt til det.

Epstein døde 10. august 2019 i en alder av 66 år etter å ha blitt arrestert for sex-traficking måneden før

Han ble funnet livløs på cellen sin ved det nå nedstengte Metropolitan Correctional Center i New York City. Nedleggelsen av fengselet ble kunngjort sommeren 2021, og innsatte ble overført senere samme år.

To uker før selvmordet hans satt milliardæren Epstein i hjørnet av cellen med hendene over ørene. Et toalett på cellen hans ville ikke slutte å renne.

Fengselstjenestemenn observerte at han ikke var i stand til å sove og var opprørt, kalte seg selv en «feiging» og klaget over at han slet med å tilpasse seg livet der.

Også noen dager tidligere hadde Epstein angivelig forsøkt å ta selvmord med å henge seg, men ble funnet i live. Epstein ble da satt under psykologisk observasjon. Etter mer enn 30 timer på «selvmordsvakt», insisterte han imidlertid på at han ikke var suicidal. Han fortalte en fengselspsykolog at han hadde et «fantastisk liv» og «ville være gal» for å avslutte det, heter det i de frigjorte dokumentene.

E-poster viste at en aktor i Epsteins straffesak klaget over mangel på informasjon fra byrået i timene etter hans død. En annen e-post fra en høytstående tjenestemann sa til til byråets direktør at nyhetsreportere må ha betalt fengselsansatte for informasjon om Epsteins død fordi de rapporterte detaljer om byråets feil.

Associated Press sa også at dokumenter viste at Epstein hadde forsøkt å nå ut til Larry Nassar, den amerikanske turnlagslegen som ble dømt for seksuelt misbruk av en rekke idrettsutøvere. Brevet ble funnet returnert til avsender i fengselets postrom etter Epsteins død.

Et notat fra en enhetsleder sa at Epstein fortalte en fengselsansatt at han ringte moren sin kvelden før hans død, og unnskyldte seg fra et møte med advokatene sine. Moren hans hadde imidlertid vært død i 15 år.

Epstein ankom fengselsanlegget 6. juli 2019, og tilbrakte nesten 24 timer i fengselets «generelle avdeling» før han ble flyttet til den spesielle boenheten «på grunn av den betydelige økningen i mediedekningen og bevisstheten om hans beryktethet blant de andre innsatte,» ifølge den psykologiske rekonstruksjonen av hans død.

Les også: Jeffrey Epstein forsøkte å utpresse Bill Gates

Epstein sa at han var opprørt over å måtte bruke en oransje «jumpsuit» gitt til innsatte i den spesielle boenheten og ba om en brun uniform for hyppige besøk med advokatene sine.

Under en helseundersøkelse sa han at han hadde mer enn 10 kvinnelige seksuelle partnere i løpet av de siste fem årene, og opptegnelser viste at han led av søvnapné, forstoppelse, hypertensjon, korsryggsmerter og prediabetes – og ble tidligere behandlet for klamydia.

To dager før Epstein ble funnet død, kjøpte han gjenstander for 73,85 dollar fra fengselskommissæren, inkludert en AM/FM-radio og hodetelefoner.

Byrået sa at Epsteins utsikter hadde blitt dårligere da en dommer nektet ham kausjon 18. juli. Hvis han ble dømt, ville han risikere så mange som 45 års fengsel.

Han ble senere funnet på gulvet i cellen sin med en stripe sengetøy rundt halsen – men overlevde.

Fengselsbetjenter noterte i loggene at de hadde observert ham «sittende ved sengekanten, fortapt i tanker», samt sittende «med hodet mot veggen».

Dagen før han endte livet, åpnet en føderal dommer forseglingen på rundt 2000 sider med dokumenter i et søksmål om seksuelle overgrep mot ham.

Det og mangel på betydelige mellommenneskelige forbindelser og «tanken om å potensielt tilbringe livet i fengsel var sannsynlige faktorer som bidro til Mr. Epsteins selvmord,» skrev tjenestemenn i fengselsbyrået i gjennomgangen av dødsfallet.

Martin Weinberg, Epsteins advokat, sa til Associated Press torsdag at forholdene ved anlegget var «middelalderske».

«Det er trist, det er tragisk, at det tok denne typen hendelser for å endelig få Bureau of Prisons til å stenge denne beklagelige institusjonen,» sa han.

«I et forsøk på å løse problemene ved MCC NY så raskt og effektivt som mulig, har departementet besluttet å stenge MCC, i det minste midlertidig, inntil disse problemene er løst,» sa justisdepartementet i 2021.

Et internt notat sendt etter Epsteins død la skylden på «alvorlig redusert bemanning, upassende eller mangel på opplæring og oppfølging og tilsyn», og avslørte også skritt byrået har tatt for å fikse problemer som Epsteins selvmord hadde avdekket.

Tova Noel og Michael Thomas, som voktet Epstein den kvelden han begikk selvmord, ble siktet for å ha løyet i fengselsregistrene for å få det til å virke som om de hadde utført de nødvendige sjekkene før Epstein ble funnet. Epsteins cellekamerat kom ikke tilbake etter et rettsmøte dagen før, og etterlot ham alene på cellen.

Aktor påsto at vaktene satt ved pultene sine bare 3 meter fot fra Epsteins celle, handlet møbler og motorsykler på nettet og gikk rundt i enhetens fellesområde i stedet for å ta nødvendige runder hvert 30. minutt. I to timer så begge ut til å ha sovet, ifølge tiltalen deres.

Noel og Thomas innrømmet å ha forfalsket loggoppføringene, men unngikk fengsel i henhold til en avtale med føderale påtalemyndigheter. Kopier av noen av disse loggene ble inkludert i dokumentene som ble utgitt torsdag. Associated Press sa at signaturene deres ble redigert.

En annen etterforskning av justisdepartementets generalinspektør pågår fortsatt rundt hendelsen, skriver Fox News.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest