Forsvarsjefen med dyster advarsel

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. juni 2023 | 05:20

Forsvaret mangler ammunisjon, drivstoff, personell og luftvern, og har begrenset evne til å beskytte seg mot cyberangrep.

Det mener forsvarssjef Eirik Kristoffersen, som skal legge fram sitt fagmilitære råd overfor forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) onsdag.

Ifølge Dagens Næringsliv – som har lest et sisteutkast til planen fra 10. mai – tegner Kristoffersen et dystert bilde av tilstanden til fortsvaret og sikkerhetssituasjonen.

Til tross for en serie milliardinvesteringer de siste årene, feller Kristoffersen en hard dom over forsvarsevnen.

Ifølge Kristoffersen mangler Forsvaret ammunisjon, drivstoff og personell. Han peker også på store utfordringer med å beskytte militære og sivile mål mot lufttrusler. Han mener at det selv om det har blitt investert i mye nytt materiell, ikke er satt av nok midler til løpende oppdateringer, reservedeler, ammunisjon og utstyr.

Russland blir beskrevet som «strategisk svekket, både på kort og lang sikt».

«Krigen i Ukraina har vist at det ikke finnes frisoner i russisk måte å føre krig på», advarer Kristoffersen.

Forsvarsjefen beskriver også et mulig russisk angrep mot Norge:

«Et eventuelt russisk angrep mot Norge, vil sannsynligvis søke å engasjere militære og samfunnskritiske mål i hele landet i et forsøk på å svekke både vår motstandsvilje og militære evne. Langtrekkende presisjonsvåpen vil utgjøre den sentrale komponenten i en slik strategi».

«Forsvarets utholdenhet og mulighet til å operere over tid er marginal. I sum fører manglene og utfordringene til at Forsvaret ikke vil være i stand til å løse sine mest krevende oppgaver på en tilfredsstillende måte», skriver han i planen.

Forsvaret har også store utfordringer og problemer med IKT. Evnen til å beskytte seg mot cyberangrep beskrives som «begrenset».

Eirik Kristoffersen ønsker ikke å kommentere utkastet DN har fått tilgang til.

mest lest