Rikshospitalet: – Det er ikke tvil om at det er for mange som angrer

Avatar photo
Publisert 18. juni 2023 | 16:38

Lørdag 17. juni skrev VG om norske Alexander Linkowski som angrer på underlivskirurgi. iNyheter skrev om saken for en snau måned siden.

Nå har Rikshospitalets professor Kim Alexander Tønseth kommet på banen med en uttalelse i forbindelse med saken.

Han mener det er et stort problem i Norge at ulike aktører igangsetter behandling av personer som opplever kjønnsinkongruens og som ønsker medisinsk eller kirurgisk behandling av kroppen med minimal eller ingen utredning i forkant.

– Det er ikke tvil om at det er for mange som angrer. Det er betydelige mørketall som ikke kommer frem i noen statistikk, forteller Tønseth til VG.

Han viser til tall og reportasjer fra utlandet, samt egen erfaring.

– Rikshospitalet har blitt kontaktet av flere helseforetak, hvor pasienter har henvendt seg for å få utført reverserende kirurgi etter behandling som er gjennomført andre steder enn hos oss, sier Tønseth.

Les også: – Psykogeniske utbrudd ernærer seg på oppmerksomhet

Han forteller og at noen bestiller hormoner via internett.

– Det mest typiske er biologisk fødte menn som har startet med kvinnelig kjønnshormon og ønsker å fjerne bryster, forteller Tønseth.

Han mener at for å redusere andelen som angrer, må utredningsprosessen være grundig og over tid, slik at det bekreftes at tilstanden er permanent og at pasienten har nytte av hormoner og kirurgi.

Tønseth forteller at Rikshospitalet har satt som mål at under én prosent av de som utredes hos de skal ende opp med å angre på oppstart av hormoner og kirurgi.

Angring kan ta flere år

Årsaken til at flere frykter en økning i antall personer som angrer, er den kraftige veksten i antall henvisninger til Rikshospitalet de siste årene. I 2014 fikk de 164 henvisninger, sammenlignet med 836 henvisninger i fjor.

En teori er at unge og påvirkelige mennesker er utsatt for en psykogenisk trend.

Les også: Ekspert: 4 av 5 vokser av seg «kjønnsforvirrelse»

Mikael Scott Bjerkeli i Harry Benjamin Ressurssenter frykter og at vi kommer til å se flere folk som angrer fremover. Det sier han til VG.

– Anger kommer gjerne ikke de første årene, men heller etter fem til åtte år. Vi vet at det er vanskeligere å si ifra om at behandlingen ikke var rett likevel, fortsetter Bjerkeli.

Flere angrere går offentlig

iNyheter skrev nylig om Kayla Lovdahl som har anmeldt sykehuset og legene som opererte bort brystene hennes. Hun mener hun ble misledet av influensere på nettet til å tro at hun kunne være født i feil kropp.

Chloe Cole har anmeldt det samme sykehuset. Hun angrer og på kirurgiske inngrep ment for å gi henne en mer «mannlig» kropp. Hun har blant annet operert bort brystene sine.

På slutten av fjoråret ble det og kjent at en Camille Kiefel, enda en kvinne som angrer på kjønnsskiftebehandling, har anmeldt ‘Brave Space Oregon’ og ‘Quest Center for Integrative Health’. Hun søker 8,5 millioner kroner i erstatning.

mest lest