Alle omkom

Avatar photo
Publisert 22. juni 2023 | 22:10

Samtlige av de fem passasjerene om bord ubåten «Titan» skal være omkommet.

Ubåten har vært savnet siden søndag morgen.

Den amerikanske kystvakta uttalte tidlig torsdag at oksygenet – som skulle vare i rundt 96 timer – sannsynligvis ville ta slutt klokken 13:08 torsdags formiddag norsk tid.

Nå har kystvakten gitt sine kondolanse til familiemedlemmene til de fem personene som var om bord på ubåten «Titan».

Dette er de omkomne:

48-år gamle Shahzada Dawood, en britisk forretningsmann som kommer fra en av Pakistans rikeste familier. Hans 19-år gamle sønn, Suleman Dawood, er også blant de døde.

58-år gamle Hamish Harding, en brite som drifter en jetfly-forhandler i Dubai.

77-år gamle Paul-Henry Nargeolet. Han har tidligere jobbet som dykker for den franske marinen, og har kallenavnet «Mr. Titanic» på grunn av hans interesse for vraket. Han skal ha brukt mer tid ved Titanic-vraket enn noen annen forsker. Han var med på den første ekspedisjonen til vraket i 1987, to år etter at Titanic ble funnet.

61-år gamle Stockton Rush. Han er administrerende direktør for selskapet som eier fartøyet, OceanGate. Han er en erfaren ingeniør som tidligere har jobbet med andre nedsenkbare fartøy.

Fra venstre til høyre: Paul-Henry Nargeolet, Hamish Harding, Suleman Dawood, Shahzada Dawood, og Stockton Rush.

Flere vrakdeler som stammer fra ubåten skal nå være funnet i området hvor leteaksjonen har foregått.

Ubåten skulle etter planen dykke for å se vrakrestene fra Titanic som ligger på 3800 meters dyp utenfor kysten av Newfoundland i Canada.

Vanntrykket er enormt på denne dybden. Trykket tilsvarer 400 ganger atmosfærens trykk på jordens overflate.

Tror ubåten er implodert

En tidligere ansatt som hevder han fikk sparken fra OceanGate for å varsle om manglende sikkerhet knyttet til ubåten. Denne personen hevder og i et søksmål mot OceanGate at utsiktsglasset de ville bruke på 4000 meters dyp kun var bygget for å tåle trykket på 1300 meter.

Bo Rask, tidligere sjef for det svenske ubåtvåpenet, sier til TV 2 at han tror det er urealistisk at passasjerene kan bli reddet.

– Det er for dypt, og jeg tror ikke at denne undervannsfarkosten finnes lenger. Den har nok implodert, sier Rask til kanalen.

– Ubåten presterte ikke bra

Josh Gates, som er programleder for programmet «Expedition: Unknown» på Discovery, var om bord ubåten «Titan» da den dykket for første gang.

Programlederen skal ha fått tilbud om ta enda et dykk med ubåten, men ombestemte seg fordi han mente at ubåten ikke presterte godt.

– Til dere som spør, «Titan» presterte ikke bra da jeg dykket med den. Jeg gikk glipp av en enorm mulighet til å filme «Titanic» på grunn av mine bekymringer for sikkerheten om bord «Titan», forteller han.

– Det er mer som tilhører historien og designet når det kommer til «Titan», som ikke har blitt gjort offentlig – mye av det bekymringsverdig, legger han til.

Styres av spillkontroller

Et klipp som verserer på sosiale medier viser oppsiktvekkende ingeniørskap bak ubåten. «Titan» skal blant annet være kontrollert av en spillkontroller.

I en video fra «The Sub Brief» blir sjefen for OceanGate, Stockton Rush, kritisert for å ikke ville ansette «hvite menn i 50-åra».

I videoen kan får man høre et klipp hvor OceanGate sjefen uttaler at han ønsker yngre mennesker som «inspirerer».

Mannen som driver YouTube-kanalen heter Aaron Amick. Han er en veteran med 20 års erfaring med ubåter fra det amerikanske marinen.

I videoen sier Amick at OceanGate ikke bare burde satset på unge og uerfarne mennesker som kommer rett fra skolebenken.

– Selv om hvite menn opp i åra ikke er inspirerende, så trenger man personer med erfaring når man holder på med så viktig arbeid hvor det kan være snakk om liv og død, sier Amick.

mest lest