Forsker mener Vesten er sliten: – Flere land er lei av USA og Europa

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. juni 2023 | 04:20

Toppdiplomater fra USA, Ukraina og en rekke ikke-vestlige land besøker København denne helgen når Ukraina inviterer til et uoffisielt fredsmøte.

Ifølge Financial Times er det USA som setter opp møtet, der deltakerlisten inkludere land som India, Brasil, Sør-Afrika, Kina og Tyrkia, ifølge avisens kilder.

USA sender selv president Joe Bidens øverste nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan.

Både møtet og Sullivans tilstedeværelse viser at Vesten er lei av krigens umiddelbare status quo, mener seniorforsker ved Dansk institutt for internasjonale studier, Flemming Splidsboel.

– En rekke vestlige land mener at noe må gjøres nå. Vi er nesten 500 dager inn i krigen, Ukrainas motoffensiv er litt blandet, og det er ingen gjennombrudd, sier han til dansk TV 2.

Derfor vil de nå forsøke å få større støtte til Ukraina i krigen mot Russland ved å øke presset på de landene som ikke har fordømt Russlands invasjon, forklarer Splidsboel.

Men om dette vil skje gjennom forhandlinger eller trusler, er umulig å si nå, sier seniorforskeren.

– Indias utenriksminister sa veldig tydelig i Bratislava i fjor at Vestens problemer ikke er verdens problemer. Men Vesten mener at dette er så stort og grenseoverskridende at landene må ha en posisjon. Du vil presse og presse dem til å gjøre det, sier han.

Under det ventede møtet i København vil delegasjoner fra flere deler av embetsverket møtes, opplyser Splidsboel. Men ingen av dem vil kunne ta avgjørelser.

Med andre ord vil de måtte rapportere til sine respektive lands styrende organer, med tilbakemelding fra møtet, og først da vil beslutninger bli tatt.

Senioranalytiker i Tenketank Europa Jacob Kaarsbo, mener Vesten står overfor en stor oppgave.

– Flere av landene er ikke nødvendigvis støttene til Putin, men nok mer at de er lei av USA og til dels også Europa, noe som kan virke litt belærende, sier han til danske TV 2.

Ifølge Kaarsbo håper vestlige land å isolere Russland ytterligere ved å bringe land som Brasil og Sør-Afrika inn i koalisjonen mot Russland.

– Dette forsøket på å isolere Russland har ikke gått så bra så langt, sier han.

mest lest