Prigozjin drar i «eksil» i Belarus og tiltalene mot Wagner-soldater droppes

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. juni 2023 | 22:19

Det melder russiske medier lørdag kveld.

Det har vært en dramatisk dag i Russland etter at Jevgenij Prigozjins Wagners-soldater okkuperte hovedkvarteret til de russiske militære styrkene i Rostov tidlig på dagen og deretter satte av gårde i retning i Moskva.

De ble beskyldt for «kuppforsøk» av de militære lederne og Prigozjin ble satt under tiltale av FSB. President Putin sa i en TV-tale at han var dolket i ryggen og utsatt for et forræderi.

Sent lørdag kveld kom så meldinger om at Prigozjin har bedt styrkene sin returnere for å unngå et «blodbad».

Wagner-sjefen hevder styrkene hans bare var 200 km fra Moskva da de snudde. Han sier en lydmelding på Telegram at planen hans motstandere hadde var å «oppløse Wagner». «Vi rykket fram uten at en dråpe blod ble spilt», sa Prigozjin men at faren for et blodbad gjorde at de snudde.

Det hevdes fra Hviterussland at deres president Lukasjenko har vært involvert som mekler mellom Prigozjin og Putin.

Nå der det ut som den avtalen innebærer at Prigozjin fjernes fra den daglige ledelsen av Wagner-styrkene og blir å oppholde seg i Belarus, Russlands allierte i krigen. Hva som skjer med Wagner som paramilitær struktur gjenstår å se.

På BBC sier kommentatorer at Prigozjin feilvurderte sin egen makt og innflytelse og at det ble klart at han ikke hadde støtte utenfor sin egen avdeling. De mener Putin står seirende tilbake ved å ha avverget «opprøret» uten at det kom de vesentlige kamper. De mener Putin nå ikke har annet valg enn å fjerne Prigozjin som en maktfaktor i ledelsen av Wagner.

mest lest