Innsatsleder: – Jeg har gjort det der mange ganger

Avatar photo
Publisert 29. juni 2023 | 23:10

Innsatsleder Arne Guddal er sakkyndig vitne i politivoldssaken. Han har jobbet i politiet siden 1992 og har undervist i arrestasjonsteknikk.

Han mener folk flest ikke forstår hva arbeidshverdagen til politiet inneholder.

Innsatslederen legger vekt på at han har sett overvåkingsvideoen fra Esso i Kongsberg sikkert 200 ganger i det han la frem sin sakkyndige forkaring for retten torsdag.

– Jeg ser en operativ politimann, sier Guddal.

Han har lest alle avhørene og forteller at han personlig har engasjert seg sterkt i saken, først og fremst fordi han brenner for det politifaglige som saken berører, forteller han.

Den tiltalte politimannen nekter straffskyld og mener at volden han påførte de to fornærmede var helt nødvendig.

I retten spurte Guddal om lov til å komme med noen personlige refleksjoner. Det fikk han gjøre.

– Jeg synes saken har vært veldig ensrettet fremstilt i media og jeg synes det er urovekkende at dokumenter har blitt lekket i saken. For meg så er det på generelt grunnlag viktig, for å forstå og belyse saken, at man ikke baserer seg på følelser, sier Guddal.

– Jeg har gjort det der mange ganger

Innsatslederen påpeker at den tiltalte politimannen var den eneste på stedet med såkalt IP3-godkjenning. IP står for innsatspersonell, og tallet fastslår hvor mye operativ trening en polititjenesteperson har. De andre politifolkene hadde IP4-godkjenning, som er det laveste nivået.

Guddal sier han er imponert over hvor fort den tiltalte trakk batongen sin før han slo fornærmede.

– For meg så ser det ut som han har trent veldig mye på å trekke batongen, sa Guddal.

Han mener den tiltaltes opptreden gjenspeiler at han har mer operativ trening enn de tre kollegaene.

– Jeg ser hvordan han løfter blikket og får med seg ting og gjør tjenestehandlinger. Videoen viser for meg en operativ politimann som har kapasitet og gjør tjenestehandlinger, sa innsatslederen.

– Jeg har gjort det der mange ganger, legger han til.

Les også: 14-åring holdt fanget i Bærums-moské: Ydmyket, slått, sparket, filmet

Avslutningsvis i innsatslederens vitnemål kommer det frem at han var på fest med den tiltalte politimannen for noen uker siden.

Da aktor Marit Oliver Storeng spurte Guddal om hvordan han vurderer sin egen objektivitet i saken, svarte han:

– Jeg føler at jeg har ivaretatt den. Jeg har prøvd å beskrive det jeg ser ut fra mine politifaglige vurderinger. Jeg skulle gjerne lagt frem den rapporten i sin helhet. Det er veldig mye som står i den som ikke er sagt, sa Guddal.

mest lest