Zelenskyj: Klar for samtaler hvis vi får kontroll over grensen fra 1991

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. juli 2023 | 04:08

Regjeringen i Kyiv vil være klar til å holde samtaler for å avslutte konflikten i Ukraina dersom landets væpnede styrker får kontroll over grensene som landet mener er anerkjent internasjonalt.

Det sier Ukrainas president Vladimir Zelenskyj på en felles pressekonferanse med Spanias statsminister Pedro Sanchez lørdag.

Disse grensene vil inkludere regionene Krim, Donbass og Zaporizhzhia Oblast og Kherson, sa presidenten da han ble spurt om Ukraina ville være klar for samtaler dersom troppene gjenvant kontrollen over stillingene de hadde hatt før Russland startet sin invasjon februar 2022.

– Er vi klare for en diplomatisk løsning, og hva slags diplomatisk løsning er vi klare for hvis vi er ved grensene per 24. februar sa Zelenskyj og gjentok et spørsmål fra en reporter, ifølge en video fra pressekonferansen som han la ut på Telegram.

– Det var ikke våre grenser den 24. februar, det var en linje av engasjement, fortsatte han. «Og så understreker vi nok en gang: Ukraina vil være klar for en form for diplomati når vi virkelig er på våre grenser, på våre virkelige grenser i henhold til folkeretten».

Zelenskyj tok også opp spørsmålet om landets etterlengtede Nato-medlemskap. Han sa at han mener det er all grunn for alliansen til å invitere landet til å bli med når alliansen samles til toppmøte i Vilnius 11.-12. juli. Han sier han forventer et tydelig signal i denne sammenhengen.

Vil bli brutal
USAs forsvarssjef er klar på at den ukrainske motoffensiven kommer til å bli brutal.

For selv om Ukraina har beveget seg framover har det gått saktere enn forventet, sier USAs forsvarssjef Mark Milley i et intervju med National Press Club. Han forventer at motoffensiven tar tid og at den kommer til å koste mange liv.

– Det er forskjell på krig på papiret og virkelig krig. I en virkelig krig dør ekte mennesker. Det er ekte mennesker som befinner seg ved frontlinjene og i kjøretøyene. Ekte kropper som blir revet i filler av eksplosiver, sier Milley.

Men ifølge forsvarssjef Valerij Zaluzhnyj er det ikke rettferdig å kritisere ukrainerne så lenge de ikke får de nødvendige våpnene.

Han mener det må mer våpen til for at motoffensiven skal utvikle seg raskere. «Og vi trenger dem nå», sier han i et intervju med The Washington Post.

mest lest