Putins militære har nettopp fått en enorm økning i våpen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. juli 2023 | 07:08

Jevgenij Prigozjin-styrte Wagner-gruppen har angivelig overlevert en mengde våpen og ammunisjon til det russiske forsvarsdepartementet.

Våpenutvekslingen kommer over to uker etter at gruppen og dens leiesoldater fikk global oppmerksomhet for et mytteriforsøk mot Moskva, som varte i mindre enn 24 timer og resulterte i en avtale meglet mellom Kreml, Prigozjin og Belarus president Alexander Lukasjenko, en av Vladimir Putins nærmeste allierte.

Den russiske føderasjonen har «i samsvar med planen» mottatt mer enn 2.000 stykker utstyr og våpen, inkludert hundrevis av stridsvogner, flere modeller av Multiple Launch Rocket Systems (MLRS), et luftforsvarssystem, selvdrevne artillerifester og pansrede personellkjøretøy fra Wagner-gruppen, ifølge et Telegram-innlegg publisert onsdag av Russlands statlige nyhetsbyrå RIA Novosti.

Det skaffet seg også over 2.500 tonn ammunisjon og rundt 20.000 håndvåpen.

Utstyret, som består av dusinvis av enheter Russland sier aldri har blitt brukt i kamp tidligere, ble angivelig levert til bakre områder av militære enheter «der reparasjons- og restaureringsenhetene til de væpnede styrkene i Russland utfører vedlikehold og forberedelser for bruk».

Fremtiden til Prigozjin og hans paramilitære gruppe er fortsatt ukjent. Som del av bestemmelsene i avtalen hjulpet av Lukasjenko var det forventet at Prigozjin og en rekke av hans leiesoldater ville søke tilflukt i Belarus for å unngå ytterligere konflikt med Putin eller hans øverste forsvarsrepresentanter – så vel som potensiell straffeforfølgelse av Kreml.

Ifølge Institute for the Study of War er kunngjøringen fra det russiske forsvarsdepartementet sannsynligvis en del av Kremls bredere narrative innsats for å fremstille seg selv som i full kontroll og Wagner-opprøret som en fullført affære.

mest lest