– Vi har vært politisk korrekte altfor lenge

Avatar photo
Publisert 17. juli 2023 | 21:14

Høyre-profilen Fabian Stang har fått med seg utspillet fra Unge Høyre-leder Ola Svenneby om innvandringsstopp, og sier til VG at det er på tide å tørre å diskutere utfordringer knyttet til innvandring.

For en drøy uke siden sa Svenneby at Norge bør si helt stopp til å ta imot flere kvoteflyktninger. Internt i Høyre har utspillet fått blandede reaksjoner.

Fabian Stang, som var statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) fra 2016 til 2018, sier til VG at han ønsker denne samtalen velkommen.

Han erkjenner, i likhet med Svenneby, at vi det har vært en negativ utvikling i flere land.

«Når vi nå, nesten daglig, opplever at innvandrere er sterkt representert i uro og kriminalitet, må vi tåle Svennebys spørsmål om vi må fokusere på integrering, før vi prøver å redde flere av de hundrevis millioner mennesker som lider i verden?» skrev Stang i et Facebook-innlegg onsdag forrige uke.

Høyre-mannen legger til at dette ikke er en ny tanke, og gir honnør til FrP for å ha vært tidlig ute.

– Vi har vært politisk korrekte altfor lenge, og sagt at dette skal gå fint, sier han til VG.

Stang vil likevel ikke gå med på en full innvandringsstopp.

– Om Svenneby ser for seg innvandringsstopp i hele landet, så får han stå alene om det, sier han til VG.

Stang vil først og fremst at vi skal bli flinkere på å integrere innvandrere. Han mener vi blant annet må tenke mer på hvordan vi bosetter flyktninger. Stang viser til at de har et stort behov for flere folk nord i landet.

Vil ikke prioritere nærområdene

Sylvi Listhaug, partileder for Fremskrittspartier, har tidligere sagt at hun støtter Svennebys forslag.

Hun understreker at en eventuell innvandringsstopp ikke skal gjelde for arbeidsinnvandrere eller flyktninger fra Ukraina, som ifølge Listhaug kommer fra «Norges nærområde».

Det er ikke Stang enig i.

– Nei, det går ikke, et argument om at de er nærmere oss har jeg ikke noe sans for. Slik retorikk har ikke jeg sansen for. Den enden vil jeg i så fall ikke sitte i, sier han til VG.

Stang legger til at Norge har en del internasjonale forpliktelser i forhold til asylsøkere som må opprettholdes, og at dette går foran alt.

mest lest