Kommune kjøpte kunst av dronning Sonja for en halv million: Nå kommer kritikken

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. august 2023 | 19:47

Det er Vågå-ordfører Harald Sve Bjørndal fra Bygdelista som nå må forsvare avgjørelsen.

– Jeg syntes at bildene ville passe godt i kommunens nye sykehjem når det står ferdig, sier ordfører Bjørndal til Kommunal Rapport.

Bildene er utstilt kommunalt eide Galleri Ullinsvin i Vågå denne sommeren der de har vist grafikk og keramikk laget av Dronning Sonja.

Men så kjøpte ordføreren dem.

I et leserinnlegg i lokalavisen GD kritiseres Bjørndal for kunstkjøpet.

Varaordfører og gruppeleder Live Langøygard (Ap) forteller til NRK at hun først ble klar over saken i et oppslag fra GD forrige uke. Hun mener det virker spontant fra ordføreren.

– Vi ønsker å vite hvem som var involvert i kjøpet, og hvorfor ikke varaordfører, kommunestyret og formannskapet ble informert, sier aaraordfører og gruppeleder Live Langøygard (Ap) til NRK.

Tora Sandbu er daglig leder for Galleri Ullinsvin i Vågå. Hun sier ordføreren først reserverte salget, og at kommunedirektøren stod for det formelle kjøpet noen dager senere.

– Fire kunstverk med navnet Vågå ble solgt til Vågå kommune, bekrefter hun.

Verkene gjenspeiler angivelig dronningen sine assosiasjoner til Vågå sitt naturlandskap. Hvert bilde var prissatt til 125.000 kr, totalt måtte kommunen ut med 500.000.

– For Galleriet er slike salg viktig for vårt eksistensgrunnlag, og avgjørende for å trekke til oss nye kunder, sier Sandbu.

mest lest