President raser over video på russisk TV: – Dere vet det er ulovlig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 21. januar 2023 | 03:37

En video laget av Wagner-gruppen og vist på russisk fjernsyn har utløst sinne i Serbia. Den viser serbiske frivillige som trener sammen med russiske tropper.

Ifølge BBC ble en video produsert av den russiske leiesoldatgruppen Wagner-gruppen vist på russisk TV. Den viser serbiske frivillige som trener side om side med russiske tropper.

Serbias president Alesandar Vucic har reagert med sinne på serbisk tv.

– Hvorfor prøver dere fra Wagner å rekruttere noen fra Serbia, når dere vet det er ulovlig, sa Aleksandar Vucic, ifølge BBC.

Wagner-gruppen avviser imidlertid at de rekrutterer serbere.

– Jeg rekrutterer ikke serbere, sa Wagner-grunnlegger Jevgenij Prigozjin i en uttalelse sent fredag.

Kritikere beskylder ofte Serbia for å prioritere langsiktige vennskapelige forbindelser med Russland fremfor sine ambisjoner om medlemskap i EU. Men det som har skjedd i Beograd de siste dagene viser, ifølge BBC Balkan-korrespondent Guy Delauney, at bildet ikke er svart-hvitt.

Vucic adresserte Serbias umiddelbart ikke fullt så gode forhold til Russland, og sa også at ikke bare er Serbia «nøytral» om krigen i Ukraina, men han har heller ikke snakket med Russlands president Vladimir Putin på «mange måneder».

Torsdag gikk en advokat i Beograd og antikrigsgrupper til søksmål mot den russiske ambassadøren og mot lederen for Serbias sikkerhetsorganisasjon (BIA), som er anklaget for å ha rekruttert serbere til Wagner-gruppen.

Wagner-gruppens veggmaleri med dødshodet på en vegg i Beograd. Skjermbilde: YouTube.

I Beograd har Wagner-gruppens logo vært synlig på en vegg i Beograds indre by. Den ble laget av Narodna Patrola, en høyreekstrem organisasjon som tidligere har arrangert prorussiske demonstrasjoner.

Spenningen mellom Serbia og Kosovo har florert i flere år, og kulminerte i forrige måned i fysiske blokader i form av militære kjøretøy ved grensen nord i Kosovo.

USA satte fredag Wagner-gruppen på sin liste over internasjonale kriminelle organisasjoner.

Luftvernsystemer installeres på flere tak i den russiske hovedstaden

mest lest